This championship ran from 2021 to 2023 and has ended. Watch all races from previous seasons. Open videos
Special

Warmerdam en Rappange, een unieke equipe met drie coureurs

14:46 05-07-2022

Dit seizoen is er in de BMW M2 CS Racing Cup Benelux één equipe die bestaat uit drie coureurs. Elk evenement weer is de vraag welke samenstelling de BMW M2 met startnummer 15 zal hebben. Daarbij zijn er drie opties, met in elk geval één vaste waarde; Dirk Warmerdam is alle races van de partij. Zijn teamgenoot is ofwel Jop Rappange, of zijn jongere broer Dante Rappange. Op Hockenheim reed Dirk beide races alleen.  

Afwisseling
“Het liefst rijd ik samen met Jop of Dante (links op de foto), dat is toch veel gezelliger en het is leuk om samen te bespreken hoe we het gaan doen. Jop en Dante Rappange (spreek uit Rapansje) zijn beide erg druk, dus elkaar afwisselen is een goede optie. Zo kunnen we dit hele seizoen als equipe toch meedoen en we genieten er alle drie enorm van”, legt Dirk uit.

Rijbewijs
“Ik was erg druk met school, heb net mijn Havo-diploma gehaald en ga na de zomervakantie VWO doen,” vertelt Dante. “En ik race naast in de BMW M2 ook in de GT4 European Series. Dat kost veel tijd, want dan ben ik al vanaf woensdag op reis. Daarnaast heb ik net mijn autorijbewijs gehaald. Toch vreemd wanneer je op het circuit al zoveel kilometers gemaakt hebt om dan nu heel braaf alles volgens het boekje te moeten doen. Maar ik ben blij dat ik het gehaald heb.” Ook Jop heeft een drukke agenda, omdat hij racet in de GT3-klasse van het Italiaans GT-kampioenschap. 

Veel grip
Omdat de 20-jarige Dirk en 18-jarige Dante vorig seizoen al in de BMW M2 bij Bas Koeten Racing reden hebben ze weinig moeite met de set-up van de auto. “In de vrije training beginnen we met de basis set-up”, zegt Dirk. “Een directe voorkant, zodat we makkelijk kunnen insturen en voor veel grip hebben. We hebben veel aan de data die we vorig jaar verzameld hebben, dat maakt de juiste set-up vinden een stuk makkelijker. We weten nu voor Zandvoort, Spa, Assen en Zolder precies hoe we de BMW M2 graag hebben.” 

Mooie herinneringen
Voor zowel Dante als Dirk is Circuit Zandvoort favoriet. “Een heerlijke baan”, vindt Dante. “Zolder is met de vele heftige remzones erg zwaar, maar wel een mooi circuit waar we graag racen.” Dirk heeft mooie herinneringen aan de Omloop van Terlaemen, zoals Zolder ook wel genoemd wordt, want in 2019 won hij daar in de Mazda MX-5 Cup zijn allereerste race.

Tweemaal podium
Op de Hockenheimring reed Dirk beide races alleen en omdat hij daar nog nooit had gereden was het zaak vooraf flink wat tijd in de simulator door te brengen. Geen verspilde tijd, want in de eerste race werd hij na een geweldige come-back vanaf de tiende positie tweede. In de tweede race mocht hij nogmaals op het podium plaatsnemen, ditmaal werd hij derde.

Korte beentjes
De rijderswissel tijdens de races is voor Dirk en Dante goed te doen. “Dirk is wat langer dan ik, maar ik heb een stoeltje dat precies in de racekuip past, dus dat is snel te wisselen. Dirk heeft hele korte benen en een lang bovenlijf, bij mij is het precies anders om,” lacht Dante.

Alles zichtbaar
Data is ook voor Dirk en Dante een toverwoord geworden. “We hebben in de auto zowel een Racelogic systeem voor de data als een AIM Camera voor onboard beelden,” laat Dirk zien.

“We kunnen de camerabeelden over de data heen leggen, zodat we precies kunnen zien waar we ons kunnen verbeteren. Waar rem je te vroeg, waar ga je te laat op het gas, alles wordt zichtbaar. Daarmee kunnen we echt grote winst boeken.”

Frans Vörös
Dante en Dirk krijgen daarbij ondersteuning van Frans Vörös en dat is voor hun zeer waardevol gebleken. “Frans heeft zoveel ervaring en kennis, hij ziet meteen wat er schort en waar we iets laten liggen,” vertelt Dante. “Daarnaast is hij altijd zo rustig, we leren echt ontzettend veel van hem en worden dankzij zijn analyses na de trainingen en races steeds beter.”