This championship ran from 2021 to 2023 and has ended. Watch all races from previous seasons. Open videos
Race 1

Tien op een rij voor kampioen Maxime Oosten

18:32 29-10-2022

De honger naar succes is voor Maxime Oosten ook na het behalen van de titel nog niet gestild. Na een goede start vanaf poleposition reed de 18-jarige Fries ook deze race zonder mededogen voor zijn tegenstanders naar de overwinning. Dirk Warmerdam werd tweede en Max Veels pakte de derde podiumplek. Pech voor equipe Willem Meijer-Lorenzo van Riet, die vanaf de tweede positie uitviel.

Albert Jochems vertrekt in de eerste race van de BMW M2 Racing Cup Benelux dankzij een prima kwalificatie naast polesitter Maxime Oosten vanaf de eerste startrij. Het hele veld gaat goed door de Haarbocht, maar Jochems spint na contact met Max Veels in Ossebroeken en valt terug naar laatste plek. Ook Patrick de Vreede spint even later na contact met Jayden Post. Jochems heeft het zelf veroorzaakt en dat incident krijgt geen vervolg, touché tussen Post en De Vreede wordt na de race bekeken maar levert ook geen straf op.

Fred Caprasse heeft een fantastische eerste ronde en klimt van de dertiende startpositie op naar de vijfde plek. Daarmee is hij meteen de snelste in het Belgische klassement.

Maxime Oosten gaat na de eerste doorkomst aan de leiding, maar komt niet los van Lorenzo van Riet. In ronde 3 is het verschil slechts 0.700. Dirk Warmerdam is derde, voor Sandra van der Sloot. Jayden Post passeert Caprasse en ligt vijfde.

Van de debutanten is Jules Grouwels op de tiende plek de snelste, Bart Drost is 12e en Ruud Olij 13e. De Vreede en Jochems moeten zich na hun uitstapjes weer naar voren knokken. De Vreede zit kort achter Olij, maar Jochems moet een gat van 14 seconden naar zijn voorganger dichten en dat is na zijn goede startpositie vanaf de voorste rij erg zuur.

In ronde 5 is ook Max Veels aan Caprasse voorbij gegaan. De Belg verliest na zijn raketstart weer veel terrein en moet knokken voor zijn plek. Post heeft de pion in Ruskenhoek geraakt en krijgt daarvoor een waarschuwing.

Het leidende duo blijft dicht bij elkaar, Oosten kan nog steeds niet echt loskomen. Warmerdam moet meer lossen op het tweetal voor hem en ligt 3,6 sec achter leider Oosten. Pas in ronde negen lukt het Oosten eindelijk om wat los te komen van Van Riet.

Veels is zijn teamgenoot Post gepasseerd, Caprasse ziet zijn landgenoot Giovanni Scamardi aan zich voorbij komen voor zeven. Grouwels op p11 krijgt vijf seconden straf voor het te vaak overschrijden van de track limits.

Als de pitwindow halverweg de race open gaat is de race 13 ronden onderweg. Oosten leidt met nu een comfortabel gaatje naar Van Riet van ruim twee seconden. Na 14 ronden komt Van Riet binnen voor de pitstop en rijderswissel. Op dat moment raakt Oosten de pion in Ruskenhoek en dat levert de kampioen de waarschuwingsvlag op. Meteen komt Oosten de pits in voor zijn stop.

Grouwels gaat door met track limits en krijgt opnieuw vijf seconden straf, waarmee zijn totaal op tien komt. Hij krijgt even later een lekke band en moet de pits opzoeken.

Als alle pitstops gemaakt zijn ligt Oosten nog steeds aan de leiding, op ruim vier seconden gevolgd door Willem Meijer die het stuur heeft overgenomen van Van Riet. Warmerdam ligt daar weer negen seconden achter. Meijer krijgt een drive through penalty vanwege een te korte pitstop en daarmee lijkt de angel uit de wedstrijd te zijn gehaald.

Peter Claassen heeft het stuur overgenomen van Sandra van der Sloot, maar is teruggevallen naar de achtste plek achter Caprasse.

Meijer valt na zijn drive through slechts één positie terug naar p3 achter Warmerdam, maar ze zijn beide wel het contact met Oosten kwijt. Die kan cruisend naar de finish rijden, maar houdt de snelheid er gewoon in en bouwt zijn voorsprong uit. Oosten verdwijnt aan de horizon, na 24 ronden is zijn voorsprong op Warmerdam 19 seconden.

Meijer moet een gat naar Warmerdam dichten van vijf seconden en is per ronde ruim een halve seconde sneller dan Warmerdam. Met nog zes minuten op de klok en een gat van drie seconden wordt het spannend in de strijd om de tweede plek. Rogier de Leeuw is na de terugval van zijn teamgenoot in de eerste ronde inmiddels weer teruggekomen op p10.

Twee minuten voor het einde van de race rijdt Willem Meijer langzaam over de baan, hij komt de pits in en valt uit.

Na 32 ronden over TT Circuit Assen wint Maxime Oosten zijn tiende race op rij, 27.530 seconde voor Dirk Warmerdam. Max Veels pakt de derde podiumplek op 39.849.

Fred Caprasse komt als vijfde over de finish, maar valt door zijn vijf seconden straf één plek terug achter Giovanni Scamardi, die daarmee de beste is in de Belgische cup.

Equipe Meijer-Van Riet ziet de sterke eerste fase van de race niet beloond, door het pitsbezoek en uitval worden zij als laatste geklasseerd.

Van de debutanten is Ruud Olij de beste op de twaalfde positie, direct gevolgd door Bart Drost. De Lekke band van Jules Grouwels zorgt ervoor dat hij achter Drost finisht op de veertiende plaats.

In de BMW Trophy, voor rijders boven 45 jaar, wint de equipe Claassen-Van der Slopt voor De Vreede-De Leeuw en Jochems-Zwolsman.