This championship ran from 2021 to 2023 and has ended. Watch all races from previous seasons. Open videos
Kwalificatie

Maxime Oosten pakt pole, equipe Jochems-Zwolsman verrassende tweede

17:53 28-10-2022

Maxime Oosten mag zich dankzij negen overwinningen dit seizoen al kampioen BMW M2 Racing Cup Benelux 2022 noemen en dat onderstreepte hij met de poleposition. De tweede startpositie is verrassend voor de equipe Albert Jochems-Charles Zwolsman en de derde plaats voor de equipe Willem Meijer-Lorenzo van Riet.

Met Bart Drost, Ruud Olij en Jules Grouwels heeft de BMW M2 Racing Cupr Benelux drie nieuwe deelnemers tijdens de Supercar Madness Finaleraces op TT Circuit Assen.

De dans om de poleposition wordt zelfs geopend door Bart Drost met een 1.55.996, maar deze tijd zal niet lang standhouden. Dat blijkt als Fred Caprasse in zijn tweede ronde een 1.50.103 laat noteren.

Dan is het echter tijd voor de rijders die om de pole zullen gaan strijden om eens goed te gaan zitten voor een echte snelle ronde.

Dat doet BMW M2-kampioen 2022 Maxime Oosten met een rappe 1.46.527. Zijn teamgenoot Dirk Warmerdam heeft 0.487 langer nodig voor een ronde Assen. Diverse coureurs kleuren buiten de lijnen en verliezen daarmee hun rondetijd, dat geldt echter niet voor de rijders in de voorhoede, hun snelle ronden zijn wel geldig.

Equipe Peter Claassen-Sandra van der Sloot gaat zich steeds beter voelen in de BMW M2, zij rijden de derde tijd. In de volgende ronde tikken ze echter een pion om en veroorzaken daarmee een full course yellow. Het kost hen de snelste ronde. Nadat de pion is teruggezet gaat de kwalificatie verder.

Oosten en Warmerdam komen met elf minuten op de klok de pits in en ook Post doet dat. Oosten blijft staan, Warmerdam komt de baan weer op om alsnog voor de pole te gaan.

Het lukt equipe Meijer-Van Riet lange tijd niet een goede ronde te rijden. Dat lukt pas in hun zesde ronde met een zevende tijd, nog niet waar zij tevreden mee zijn. Een ronde later schuiven ze twee posities op naar de vijfde stek.

Charles Zwolsman komt de pits in nadat hij de vierde tijd heeft laten noteren, iets minder dan een seconde achter Oosten.

Drost, die vandaag de eerste rondetijd liet noteren, verbetert zich wel, maar zal de eerste race op zaterdag toch als laatste starten.

Van de top vier gelooft alleen Warmerdam nog dat hij sneller kan. Oosten, equipe Claassen-Van der Sloot en Zwolsman blijven in de pits. Met nog twee minuten op de klok stijgt Jayden Post naar de derde plek, waarop Claassen-Van der Sloot nog naar buiten komt.

Veranderingen komen er echter niet meer, waarmee Oosten ook op Assen de beste startpositie mag innemen. De wedstrijdleiding heeft echter nog diverse straffen in petto die de startvolgorde behoorlijk wijzigen.

De tweede plaats leek na de 25 minuten durende kwalificatie voor Dirk Warmerdam, maar omdat zijn snelste ronde in verband met te vaak track limits werd afgenomen werd dat de vierde startpositie. Equipe Jochems-Zwolsman schuift door naar de tweede positie, Meijer-Van Riet naar de derde plek.

Max Veels mag de eerste race als vijfde starten en de equipe Claassen-Van der Sloot ziet hun aanvalsdrift dankzij het raken van een pion slechts beloond met de zesde startplek.

Fred Caprasse is op de zevende positie de snelste Belgische rijder, maar een straf die hij kreeg op Spa-Francorchamps zet hem vijf posities op de grid terug. Daarmee start hij vanaf de twaalfde startpositie, en zijn Steven Brams en Joeri Janssens op positie negen de snelste Belgische equipe.