This championship ran from 2021 to 2023 and has ended. Watch all races from previous seasons. Open videos
Kwalificatie

Equipe Rappange/Warmerdam verzekert zich van pole op Zolder

12:03 08-07-2023

De equipe Dante Rappange/Dirk Warmerdam heeft zich op een warm Circuit Zolder verzekerd van de poleposition voor de eerste race van de BMW M2 CS Racing Cup Benelux van Zolder Supercar Madness. Op slechts 0,4 seconden ging de tweede positie naar hun Bas Koeten Racing-teamgenoot Mark van der Aa, terwijl Berry van Elk zich met een derde plaats opnieuw goed voorin meldde. De equipe Sen Roodenburg/Gianni van de Craats en Jayden Post maakten de top vijf compleet, waarbij het onderlinge verschil tussen dit vijftal slechts één seconde bedroeg.

Op een om 10:15 uur al bijna tropisch warm Circuit Zolder begint de BMW M2 CS Racing Cup Benelux aan de dertig minuten durende kwalificatie die de startopstellingen moet gaan bepalen voor de twee tijdens Zolder Supercar Madness te verrijden wedstrijden van elk een uur.

Op de vrijdag hebben de deelnemers aan de derde ronde van het BMW M2 CS Racing Cup Benelux kampioenschap met een private test en twee vrije trainingen al heel wat tracktime gehad. In de eerste vrije training ging de snelste tijd naar de equipe Sen Roodenburg/Gianni van de Craats, voor hun Bas Koeten Racing-teamgenoot Mark van der Aa, die in de nummer 24 BMW de honneurs waarneemt voor Senna van Soelen en Leyton Fourie, die allebei elders in Europa actief zijn. Op plek drie Sandra van der Sloot/John van der Voort, gevolgd door Dante Rappange/Dirk Warmerdam en Berry van Elk. In vrije training twee bezette de equipe Rappange/Warmerdam de eerste plek, met op twee Jayden Post en op drie opnieuw Van der Sloot/Van der Voort. Helaas leverde de vrije trainingen ook de eerste uitvaller op. Dick van Elk parkeerde zijn BMW bij het uitkomen van de Jacky Ickx-chicane hard in de muur. De schade was zo aanzienlijk dat Van Elk dit weekend niet meer in actie zal kunnen komen.

De BMW’s draaien meteen de baan op als het licht aan het eind van de pitstraat op groen springt. Het is oppassen voor de deelnemers want als men in een ronde een paaltje dat de baanafzetting markeert raakt, wordt niet zoals gebruikelijk bij een tracklimit de ronde geschrapt waarin de overtreding plaatsvindt, maar de snelste rondetijd uit de gehele kwalificatie!

Na een kleine tien minuten is het de equipe Rappange/Warmerdam die als eerste onder de 1:40 duikt en de leiding neemt. Lang duurt dit echter niet want een ronde later is het Van der Aa die deze tijd verbetert, waarbij Berry van Elk zich op plek drie meldt. Het is stuivertje wisselen aan kop. Een ronde later is het toch weer Rappange/Warmerdam op één waarbij de tijd nu is aangescherpt tot 1:38.953. Op een kleine 0,6 seconden volgt Van der Aa. Achter Van Elk meldt ook de equipe Roodenburg/Van de Craats zich in de top vier. Eerste slachtoffer van de ‘paaltjes’ is Post, die daarmee dus zijn snelste rondetijd kwijt is.

Halverwege de kwalificatie is het even rustig op de baan als iedereen de pits opzoekt. De volgorde is dan, Rappange/Warmerdam, Van der Aa, Van Elk, Roodenburg/Van de Craats, Post, Ronald van Loon/Luuk van Loon, Patrick de Vreede/Rogier de Leeuw, Gary Terclavers, Roman Krumins en Sandra van der Sloot/John van der Voort.

Terwijl de top vier in de pits blijft, heeft Van der Sloot het stuur overgenomen van Van der Voort en begint een opmars. Van plek tien springt Van der Sloot naar acht om een ronde later door te schuiven naar plek zeven. Post doet na zijn afgenomen snelste ronde nog een poging zich te verbeteren, maar blijft steken op plek vijf.

Het lijkt erop dat de (warme) omstandigheden tijdsverbeteringen niet meer mogelijk maken want op Post na blijft iedereen in de pits en wacht de laatste minuten van de kwalificatie rustig af. Met nog twee minuten te gaan komt ook Post binnen en wordt op de baan afgelost voor Terclavers.

Omdat Terclavers ook niet tot een verbetering in staat is en de overige deelnemers in de pits blijven, verandert er niets meer en pakt de equipe Rappange/Warmerdam de pole, met op 0,4 seconden Van der Aa. Op drie Van Elk (slechts 0,2 seconden achter Van der Aa), gevolgd door Roodenburg/Van de Craats, Post, Van Loon/Van Loon, Van der Sloot/Van der Voort, De Vreede/De Leeuw, Terclavers en Krumins. De top vijf zit binnen één seconde terwijl de deelnemers aan de Trophy op de plekken zes tot en met tien ook in elkaars nabijheid zijn. Er kan dus een spannende race tegemoet worden gezien.

De eerste één uur durende race van Zolder Supercar Madness start vanmiddag rond de klok van 16:20 uur.