This championship ran from 2021 to 2023 and has ended. Watch all races from previous seasons. Open videos
BMW M2

Drietal Van Soelen – Van der Aa – Fourie in actie in BMW M2 CS Racing

13:14 13-03-2023

De 17-jarige Senna van Soelen treedt in 2023 toe tot de selectie van rijders die in de BMW M2 CS Racing Cup Benelux in actie komt. Hij vormt dit seizoen een drietal met twee andere rijders: Mark van der Aa en Leyton Fourie. Zes evenementen, vijf circuits waarvan vier in Benelux, drie rijders en twee BMW M2 kampioenschappen gecombineerd. Zowel Van Soelen als Fourie komen dit jaar uit in zowel de BMW M2 CS Racing Cup Benelux als de DTM BMW M2 Cup, beiden vallend onder de vlag van BMW Motorsport.

Na een leerjaar in de Ford Fiesta Sprint Cup groeit Van Soelen door naar een hoger niveau met een auto die beschikt over maar liefst 450 PK. Van Soelen: “Ik ben ontzaglijk blij met deze mogelijkheid. De M2 is een perfecte opstap vanuit compacte toerwagens naar GT4 en GT3. Ik blijf bij het team van Bas Koeten Racing waar ik afgelopen jaar ook met de Fiesta reed. Zij weten hoe ze kampioenen neer moeten zetten en hebben nu twee BMW M2 titels op rij gehaald met Colin Caresani en Maxime Oosten.”

Het plan om deel te nemen aan de Ford Fiesta Sprint Cup stamde bij Van Soelen al uit eind 2020. In 2021 was de gehele campagne nog gericht op karting, maar eind 2021 werd de Ford Fiesta reeds ingezet om te trainen. Met vijf testdagen op verschillende circuits kon Van Soelen begin april dan eindelijk overgaan tot de echte actie. Reeds in het openingsweekend op Circuit Zandvoort liet hij van zich spreken. Hij zat op de hielen van zijn tweedejaars teamgenoot Gianni van der Craats. De snelheid had hij direct te pakken en vanaf het tweede weekend op Circuit Zolder bleef Van Soelen langere tijd leider in het Nederlands Kampioenschap. Een onfortuinlijke aanrijding op Spa-Francorchamps en motorproblemen op Circuit Zandvoort deden Van Soelen echter kelderen in het klassement waardoor hij in de eindstand na zeven evenementen op P3 geklasseerd werd.

In 2023 wordt de BMW M2 CS Racing Cup verreden op maar liefst vijf verschillende circuits. Vier binnen de Benelux, maar in mei er is ook een uitstap naar de fameuze Red Bull Ring. Jelle Koeten: “Met twaalf wedstrijden op vijf circuits heeft de organisator een prachtig affiche. Door de overlap tussen evenementen in de maand juli op Norisring en Zolder hebben we de keuze gemaakt om op deze auto een driemansbezetting te maken waardoor alle drie de rijders punten scoren voor het hele kampioenschap. Met onze rijders gaan we proberen een hattrick te scoren als het om kampioenschappen gaat. Senna en Leyton hebben de laatste jaren fraaie prestaties neergezet in karting en autosport en zijn echt toe aan hun volgende stap. Mark van der Aa neemt een pak ervaring mee die hij kan delen met de jonge garde. Met het drietal Van Soelen – Fourie – Van der Aa rekenen we op zilverwerk.”

n de DTM BMW M2 Cup deed Van Soelen afgelopen herfst reeds mee aan evenementen op de Red Bull Ring en Hockenheimring. Leyton Fourie, afkomstig uit Kaapstad in Zuid-Afrika, reed ook in de DTM BMW M2 Cup op Hockenheim en reed in zijn debuutweekend al naar het podium. Naar voorbeeld van uittredend kampioen Maxime Oosten gaan Senna van Soelen en Leyton Fourie in 2023 voor twee BMW M2 kampioenschappen: de BMW M2 CS Racing Cup Benelux en de DTM BMW M2 Cup. Bas Koeten: “Begin 2022 hebben we met Maxime ook zijn jaarplan op de manier gevormd. Hij had daardoor zo veel relevante tracktime zonder andere afleidingen dat hij de M2 beter door had dan wie dan ook. In beide series trok hij het kampioenschap naar zich toe, plus een serieuze prijzenpot van BMW en een lading positieve exposure. Aan Senna en Leyton hebben we het rijden van een dubbel kampioenschap ook als ‘Plan A’ voorgeschoteld en dat is nu bezegeld.”

Net als teamgenoten Sen Roodenburg en Gianni van de Craats maakt Van Soelen inmiddels deel uit van de KNAF Talent Junior Academy. Met een groep van acht talenten zien zij een opleidingsprogramma vanuit de bond tegemoet waarmee ze hun leerproces kunnen versnellen. Het achttal doorloopt een gezamenlijk én een op de persoon gericht opleidings- en coachingstraject waardoor ze goed voorbereid de volgende stappen in hun carrière kunnen maken.