en
Race 2

Colin Caresani wint ook tweede VRM BMW M2 Cup race

17:30 11-04-2021

Colin Caresani heeft op CM.com Circuit Zandvoort ook de tweede VRM BMW M2 Cup wedstrijd op zijn naam geschreven. De winnaar van race één mocht dit keer van poleposition vertrekken en hoefde de leiding alleen af te staan tijdens de verplichte pitstop. Door een late safetycar werd de voorsprong van Caresani nog teniet gedaan, maar de Bas Koeten Racing-piloot hield het hoofd koel en wist de aandringende equipe Jamie Vandenbalck/Willem Meijer voor te blijven. Door een tijdstraf van Lorenzo van Riet kreeg de equipe Mark van der Aa/Koen Bogaerts de derde podiumpositie in de schoot geworpen.

De startvolgorde van de tweede race om de VRM BMW M2 Cup is bepaald door de één na snelste ronde uit de kwalificatie. Daarmee mag Colin Caresani van poleposition vertrekken. De winnaar van race één wordt geflankeerd door de equipe Daan Pijl/Tomasz Magdziarz. Daarachter Sebastiaan Bleekemolen/Melvin de Groot en de equipe Lorenzo van Riet/Henry Zumbrink. De derde rij wordt ingenomen door Jamie Vandenbalck/Willem Meijer en Dante Rappange/Dick Warmerdam, gevolgd door Maxime Oosten en Mark van der Aa/Koen Bogaerts. De top tien wordt gecompleteerd door Jacky van der Ende/Max Veels en Verhagen/Schouten. Kelvin Snoeks moet net als in race één van de veertiende en laatste plaats vertrekken.

Na race één is uit veiligheidsoverwegingen besloten om de duur van de verplichte pitstop te verlengen van 60 naar 75 seconden. In race twee zijn Magdziarz, Bleekemolen, Zumbrink, Vandenbalck, Rappange, Van der Aa, Veels en Schouten de startende rijders.

Na twee opwarmronden wordt het veld op pad gestuurd. Caresani is goed weg maar op plek twee lijkt Magdziarz al voor de streep te worden ingehaald door Zumbrink die vanaf plek vier is begonnen. De eerste doorkomst is voor Caresani, voor Vandenbalck, een goed vertrokken Rappange, Magdziarz, Zumbrink en Van der Aa. Bleekemolen is teruggezakt naar plek acht, achter Schouten.

Caresani weet in de eerste ronden een klein gaatje te slaan naar Vandenbalck. Daarachter vormt zich een mooi treintje van een snelle Rappange, Zumbrink, een terugvallende Magdziarz en Van der Aa. Bleekemolen heeft zich vergaloppeerd in zijn ijver om terug te vechten want de routinier is zelfs teruggezakt tot achter Schouten en Oosten en ligt na vier ronden op plek negen. De spanning zit vooral in de strijd om plek vijf en zes tussen Van der Aa en Schouten die in elkaars slipstream zitten. Oosten volgt dit tweetal op de voet. Magdziarz verliest steeds meer terrein en ligt al elfde terwijl Snoeks net als in race één oprukt en plaats negen inneemt.

Aan kop consolideert Caresani zijn voorsprong op Vandenbalck op een kleine 3,5 seconden terwijl op plek drie Rappange langzaam dichterbij sluipt. Zumbrink zwemt een beetje in niemandsland op plek vier, maar daarachter is het een mooie strijd tussen Van der Aa, Schouten en Oosten terwijl ook Snoeks bij dit drietal aansluit. Bleekemolen heeft op plek negen gezelschap gekregen van Veels.

In de tiende ronde heeft Oosten Schouten te pakken en neemt achter Van der Aa de zesde positie over. Daarmee is het voor de jonge rijder nog niet gedaan want een ronde later is Van der Aa het volgende slachtoffer en ligt Oosten vijfde op slechts twee seconden van Zumbrink.

Langzaam nadert de tijd voor de pitstops. Caresani heeft zijn voorsprong uitgebouwd naar 4,8 seconden terwijl Rappange het gat naar Vandenbalck weet te verkleinen tot een halve seconde. Op vier Zumbrink, met in zijn slipstream Oosten. Op plek zes Van der Aa met op zijn bumper Schouten en Snoeks. Dan volgen Veels en Bleekemolen.

Rappange opent de pitstops om het stuur over te geven aan Warmerdam en niet geheel verrassend gaat ook de naar plek elf teruggevallen Magdziarz snel richting de pits om Pijl het stuur in handen te geven. Caresani is de volgende die stopt en daarmee is Vandenbalck voor even de leider.

Als alle stops gemaakt zijn is het weer gewoon Caresani die met een voorsprong van 8,5 seconden op Meijer (/Vandenbalck) de leiding in handen heeft. Op drie Warmerdam (/Rappange) en op vier Oosten. Om plek vijf strijden Bogaerts (/Van der Aa) en Van Riet (/Zumbrink), gevolgd door Van der Ende (Veels) en Snoeks. De Groot (/Bleekemolen) is nu negende terwijl Pijl (/Magdziarz) probeert terrein goed te maken en Verhagen (/Schouten) passeert.

En dan zijn er ook de eerste slachtoffers van de pitstops. Veels/Van der Ende (op plek acht) en Albert Jochems (14de) krijgen een drive through voor een fout tijdens de stop.

Met nog 15 minuten te gaan bedraagt de voorsprong van Caresani op Meijer precies acht seconden. Warmerdam ligt daar 1,2 seconden achter op drie en wordt op vijf seconden gevolgd door Oosten. Op zes en zeven een strijdend duo Bogaerts en Van Riet, op korte afstand gevolg door Snoeks. Op acht moet Pijl al tien seconden goedmaken om nog een positie te winnen.

In de 25ste ronde wint Bogaerts een plaatsje ten koste van Oosten. Deze laatste heeft nu Van Riet en Snoeks op zijn bumper zitten. Aan kop tikt de tijd voor Caresani langzaam weg. De winnaar van race één weet ook nu zijn rondetijden constant te houden waardoor zijn voorsprong op Meijer rond de 7,5 seconden blijft schommelen. Op 2,2 seconden van Meijer volgt Warmerdam op drie. Achter deze top drie is het opnieuw een mooie strijd aan het worden tussen Bogaerts, Oosten, Snoeks, Van Riet. Op plek acht Pijl en op negen De Groot.

Dan is opeens niets meer zeker want met nog zeven minuten te gaan komt de safetycar in de baan omdat Berry van Elk bij de uitgang van de pitstraat tot stilstand is gekomen. Nu is het bij de herstart de vraag wie zijn banden het best behandeld heeft en nog wat over heeft voor de laatste paar ronden.

De safetycarsituatie is van korte duur want bij de herstart is er nog iets meer dan vier minuten te gaan. Caresani is wakker en blijft Meijer voor. Daarachter blijft Warmerdam op plek drie en Bogaerts op vier. Maar Snoeks dringt meteen aan bij Oosten.

Meijer heeft echter het beste voor het laatst bewaard en zet zijn BWM naast die van Caresani. Op slechts 0,8 seconden volgt Warmerdam. Pijl heeft goede zaken gedaan en neemt plek zes over, voor Snoeks en direct achter Bogaerts

Als de laatste ronde ingaat leidt Caresani met 0,5 seconde voor Meijer terwijl Warmerdam is geraakt en is teruggevallen naar plek elf. Nu op drie Van Riet, voor Bogaerts, Pijl, Snoeks, De Groot en Oosten. Van Riet blijkt echter de boosdoener van het terugvallen van Warmerdam want hij krijgt een tijdstraf van 30 seconden aan zijn broek.

In de laatste ronde stelt Caresani zijn tweede zege veilig en passeert met een voorsprong van 0,7 seconden op Meijer als winnaar de finish. Van Riet gaat als derde over de lijn maar valt door zijn straf terug naar plek elf. Daarmee krijgt Bogaerts de derde plaats in de schoot geworpen, voor een sterk teruggekomen Pijl, Snoeks en van Oosten. Vander Ende wordt daarmee zevende en De Groot achtste.