This championship ran from 2021 to 2023 and has ended. Watch all races from previous seasons. Open videos
BMW M2

Strijd in BMW M2 Cup Benelux wordt voortgezet op Hockenheim

10:04 10-05-2022

Tijdens de VRM Voorjaarsraces op CM.com Circuit Zandvoort bekrachtigde de equipe Meijer/Van Riet met een zege en een tweede plaats hun kandidatuur voor de titel. De verrassende tweede plaats is voor Fred Caprasse, die met een derde podiumplek in beide races duidelijk maakte dat er ook onder de Belgische deelnemers titelkandidaten zijn. Maxime Oosten won de tweede race, maar door zijn uitvalbeurt in de eerste race staat hij vijfde. Het seizoen is echter nog lang!

Van vrijdag 13 mei tot en met zondag 15 mei is de Hockenheimring het tweede strijdtoneel voor de BMW M2 CS Racing Cup Benelux. Op vrijdag zijn er twee vrije trainingen en de kwalificatie, op zaterdag en zondag een race van elk een uur.

Inhaalkansen
Het wordt het eerste bezoek van de BMW M2’s aan de Hockenheimring. Het circuit in Baden-Württemberg is 4.574 meter lang en is onder andere bekend door de races in Formule 1 en DTM. Het circuit werd aangelegd in 1932 en was toen ruim 12 km lang was. Er zijn echter in de loop der jaren vele verbouwingen geweest. De meest recente was in 2002 toen het door de befaamde Hermann Tilke werd aangepast om Formule 1-auto's meer inhaalkansen te geven. Dat schept dus ook voor de BMW M2-coureurs veel mogelijkheden om er weer spectaculaire races van te maken.

Grootste troef
Het eerste evenement van de BMW M2 CS Racing Cup Benelux op Zandvoort liet zien dat de lijst met titelkandidaten dit seizoen lang is. Willem Meijer lijkt samen met Lorenzo van Riet de grootste troef in handen te hebben. In beide races streden zij om de overwinning. In de eerste race lukte dat, in de tweede race moesten ze hun meerdere erkennen in Maxime Oosten. Maar met 43 punten na twee races gaan ze met een voorsprong van negen punten op de nummer twee naar Hockenheim.

Slim
Die nummer twee is Fred Caprasse, de Belgische coureur die in beide races zeer constant reed en als derde over de finish kwam. Hij streed weliswaar net achter de kopgroep die in beide races om de podiumplaatsen vocht, maar was slim en profiteerde van de misstapjes en pakte zo telkens een trofee.

Constant
De nummer drie in het Dutch-Belgium Superstar klassement, zoals het overall kampioenschap heet, is ook een Belg. Giovanni Scamardi presteerde op Zandvoort net als zijn landgenoot constant met twee vijfde posities en dat leverde hem tweemaal 13 punten en de derde plek in het klassement op.

Wisselende equipe
Die derde plaats deelt Scamardi met equipe Jop Rappange/Dirk Warmerdam, die met een zesde positie in de eerste race en een vierde in de tweede ook op 26 punten staat. Jop Rappange en zijn jongere broer Dante wisselen elkaar dit seizoen af als teamgenoot van Warmerdam, maar op Hockenheim is Jop weer van de partij. Vorig jaar wisten Dante en Dirk Warmerdam een race te winnen, dus voor Jop is het zeker een doestelling om zijn broer hierin te evenaren.

Verloren punten
De jonge Fries Maxime Oosten pakte op Zandvoort in de eerste race nog voor de verplichte pitstop de leiding in de race en leek die te kunnen controleren. Een mislukte pitstop wierp hem echter enkele posities terug en toen zijn auto even later stuk ging was een nulresultaat zijn deel. Met een nieuwe motor liet hij in de tweede race zien dat er met hem terdege rekening gehouden moet worden, want hij versloeg in een direct gevecht de winnende equipe van de eerste race, Meijer/Van Riet. Hij zal echter hard moeten vechten om de verloren punten van de eerste race goed te maken.

Knokkers
De equipe Tomasz Magdziarz/Daan Pijl was in de eerste twee races door het hele veld te zien. In de beginfase van de eerste race verloren ze veel posities, kwamen zelfs in de achterhoede terecht. Maar ze knokten zich toch weer naar voren met een toch wel bijzondere tweede plaats als resultaat. In de tweede race lukte dat helaas niet, ze klasseerden zich daar als laatste.

Alleen
Max Veels rijdt dit seizoen zonder zijn teamgenoot van vorig jaar Jack van der Ende. Het ging hem zeker goed af om de hele race te rijden, in de eerste race streed hij in de kopgroep en kwam als vierde net buiten het podium over de finish. In de tweede race startte hij als laatste, klom op naar de zevende positie, maar moest uiteindelijk toch genoegen nemen met de tiende plek.

Kleurrijk
Berry van Elk staat na twee races achtste, de positie die hij in de eerste race over de finish kwam. In de tweede race deed hij dat met een zesde positie tot zijn genoegen nog veel beter. Mooi om de veelkleurige BMW M2 in het middenveld te zien strijden.

Geen goede afspiegeling
Kelvin Snoeks staat negende en dat is geen goede afspiegeling van de positie waar hij in beide races reed. Maar waar hij in de eerste race vocht voor een podiumplek wierp een tijdstraf van 30 seconden vanwege een incorrecte pitstop hem terug naar de elfde positie. In de tweede race werd hij zevende en dus moet hij zich tevreden stellen met de negende plek in het klassement. Helaas kan Snoeks er op Hockenheim niet bij zijn.

Twee koplopers
In de strijd om de NL Trophy, voor rijders boven 45 jaar, domineerden twee equipes. De eerste race werd gewonnen door Rogier de Leeuw en Patrick de Vreede, Albert Jochems en Charles Zwolsman werden tweede.

In de tweede race wisselden beide equipes van positie, zodat ze nu beide aan de leiding gaan met 43 punten.

Goed debuut
BMW M2-debtutant Jayden Post kwam in de eerste race knap als zevende over de meet, maar finishte in de tweede race helaas niet.

Programma
Al met al genoeg reden voor alle deelnemers aan de BMW M2 CS Racing Cup Benelux om vol goede moed af te reizen naar de Hockenheimring. Op vrijdag 13 mei staan er twee vrije trainingen van elk 40 minuten op het programma. De kwalificatie van twintig minuten begint om 18.45 uur.
Op zaterdag 14 mei start de eerste race over een uur om 10 uur, exact op dezelfde tijd start op zondag 15 mei de tweede race.

Op TV
Uitgebreide videoverslagen van alle races in de BMW M2 CS Racing Cup Benelux worden door RTL7 uitgezonden in het nieuwe TV-programma Autosport NL.