en
Drivers news

Jayden Post maakt indruk in de BMW M2 CS Racing Cup Benelux

12:54 19-05-2022

Met zijn 17 jaar is Jayden Post dit seizoen de jongste coureur in de BMW M2 CS Racing Cup Benelux. Zijn leeftijd is al opvallend voor het besturen van de heftige BMW M2, die meestal pas in beeld komt na één of twee opstapklassen, maar de inwoner van Rockanje sloeg alle beginstappen over. Met niet eens een heel veel ervaring in karten debuteerde hij tijdens de VRM Voorjaarsraces op Circuit Zandvoort in de BMW M2 CS Racing Cup Benelux en dat deed hij bepaald niet onverdienstelijk. Dat het geen toeval was liet hij op Hockenheim zien.

Geen racefamilie
Jayden Post komt niet zoals veel jonge coureurs uit een echte racefamilie. “Mijn vader heeft een bedrijf in tweedehands vrachtauto’s. Al sinds ik kan lopen liep ik daar veel rond en ik vond alles dat met auto’s te maken had geweldig. Ik zou erg graag zijn gaan karten, maar mijn ouders hadden het veel te druk om mij daarin te begeleiden, dus dat kwam er helaas niet van,” vertelt de jonge inwoner van Rockanje.

Kort gekart
Toen Jayden acht jaar oud was ging hij een keer karten en dat vond hij geweldig, maar het bleef bij die eerste kennismaking. Pas toen hij 13 jaar was kwam het er eindelijk van om te gaan karten op Strijen, dat niet zover van Rockanje ligt. Daar werd hij meteen gespot en drie jaar lang kon Jayden genieten van karting in de Iame klasse. Hij reed eerst bij WJS Racing en het laatste jaar wilde hij het professioneler aanpakken om verder te komen bij Deams Racing. Hoewel hij zeker snel was, bleek toch dat hij te groot was om in karting in de top mee te strijden.

Eindelijk
Zijn ouders waren inmiddels in staat om meer tijd vrij te maken en dus werd besloten om de overstap naar de autosport te maken. Max Veels is een kennis van Jayden’s vader en toen het mogelijk bleek om een keer te testen in diens BMW M2 CS hoefde Jayden daar niet lang over na te denken. In november 2021 stapte hij tijdens een testdag op Circuit Zandvoort in de M2 en maakte daarbij direct indruk op teammanager Ferry Monster.

Goede klik
“Ik voelde me direct thuis in de auto en had ook een hele goede klik met Ferry”, blikt Jayden terug. “We besloten om in 2022 bij Ferry Monster Autosport in te schrijven voor de BMW M2 CS Racing Cup Benelux en ik was als een kind zo blij. Er was op dat moment echter geen BMW M2 beschikbaar, maar in januari konden we via De Maassche een splinternieuwe auto kopen en toen viel alles op zijn plek.”

Belangrijkste sponsors
Boven het portier staat met grote letters duidelijk te lezen ‘Opa & oma’. “Zij zijn mijn belangrijkste sponsors,” zegt Jayden trots. “Niet vanwege het geld, maar omdat ze me door dik en dun steunen en mijn grootste fans zijn.”

Goed debuut
Tijdens de VRM Voorjaarsraces kwam Jayden in de eerste race knap als zevende over de finish, in de tweede race viel hij helaas uit. Maar zijn snelheid was opgevallen en inmiddels weten zijn tegenstanders dat er met de jonge debutant rekening gehouden moet worden. Op Hockenheim was de Zuid-Hollander zeer constant, hij werd zesde in de kwalificatie en kwam in beide races ook als zesde over de finish. Maar tevreden is Jayden daar nog niet mee.

Doelstelling
“Ik vind de BMW M2 een fantastische auto. Hij is zwaar, maar hij ligt me goed en ik ga er alles aan doen om in de kop van het veld mee te strijden. Ik kan me voor een race goed concentreren. Vijf minuten voor we de baan op gaan sluit ik me voor alles en iedereen af en focus ik me volledig op de auto. Dat werkt prima. Mijn doelstelling voor dit seizoen is om een paar keer op het podium te komen en in de top vijf van het klassement te komen.”

Snelle leerling
Er zijn nu vier races geweest en Jayden heeft laten zien dat hij qua snelheid met de top vijf mee kan komen. Het enige dat hij nog mist is de ervaring om op acute situaties in de race te kunnen reageren. Maar die komt vanzelf en waarschijnlijk snel, want de 17-jarige blijkt een rappe leerling te zijn waar we zeker nog veel van gaan zien!