Race 2

Ook een drive through penalty houdt Oosten niet van zege af

18:15 12-06-2022

In de beginfase van de race leek het er niet op dat Maxime Oosten een vijfde zege op rij zou scoren, want na een touché met Esteban Muth in de eerste bocht werd hij bestraft met een drive through penalty. Toch lukte het de klassementsleider om na 33 ronden als eerste te finishen, ruim elf seconden voor zijn teamgenoten Dirk warmerdam en Dante Rappange. De derde podiumplek is voor Berry van Elk, die opnieuw een sterke race reed.

Net als in de eerste race tijdens de Zolder Superprix start Maxime Oosten vanaf pole position, met naast hem Esteban Muth. De tweede startrijd bij de rollende start is voor Dirk Warmerdam en Giovanni Scamardi.

Bij de rollende start is het hele veld goed weg, alleen Fred Caprasse lijkt iets te vroeg op het gas te gaan en dit wordt door de wedstrijdleiding onderzocht. In de Eerste Linkerbocht gaat Oosten iets te wijd, daar zit Muth al en die wordt zo gedwongen door het grind te gaan. Muth valt daardoor ver terug, Oosten krijgt de schuld en moet een drive through penalty ondergaan.

Caprasse is na de eerste ronde vanaf de zevende startpositie al opgeklommen naar de derde plek. Warmerdam valt in de tweede ronde terug naar p6 en een ronde later zelfs naar de elfde plek. Muth rijdt in de vijfde ronde alweer op de zevende plek en dan komt Oosten binnen om zijn straf te ondergaan. 

Scamardi rijdt nu op kop voor Caprasse en Willem Meijer. Na de drive through is Oosten teruggevallen naar de tiende plek. Jayden Post moet binnenkomen omdat de technische commissie gezien heeft dat zijn brandblusser niet goed bevestigd is. Jammer, want hij rijdt inmiddels vijfde.

In ronde acht is Meijer langs Caprasse gegaan. Die raakt voor de tweede keer een paaltje en krijgt een waarschuwingsvlag.

Lars Zaenen rijdt op p7 voor Magdziarz. Ook Scamardi krijgt waarschuwingsvlag voor track limits, er worden weer heel wat paaltjes geraakt ondanks de waarschuwingen vooraf. Oosten blijft snel onderweg, in ronde tien is hij al zevende en hij is behoorlijk veel sneller dan de rijders voor hem. Zou de race lang genoeg zijn om toch op het podium te komen?

Willem Meijer is erg rap en wil bij het insturen van de Jacky Ickx Chicane de ideale lijn pakken. Daar zit echter Caprasse en Meijer gaat daardoor hard de bandenstapel rechts naast de baan in. De voorzijde is flink beschadigd, maar de BMW M2 rijd tnog en Meijer stuurt hem de pitstraat in. 

En enorm oliespoor inde pitstraat noopt de wedstrijdleiding de safetycar de baan in te sturen om de olie op te ruimen. De pitsingang wordt gesloten en dat is zuur, want het is juist tijd om de pitwindow open te doen. Er kan niet anders beslist worden dan om de pitwindow vijf minuten uit te stellen.

Als de baan weer schoon is en de safetycar binnenkomt, rijdt vrijwel iedereen meteen binnen. Alleen Veels, Muth, Magdziarz, Zaenen en Post rijden door. De volgende ronde komen deze vijf direct binnen en als iedereen zijn pitstop gemaakt heeft wordt duidelijk hoe de stand in de race is.

Na de herstart is de volgorde Scamardi, Caprasse, Oosten, Berry van Elk en Steven Brams. Oosten heeft dus optimaal kunnen profiteren van de onderbreking, Veels is negende en Muth is teruggevallen naar de elfde plek. Dante Rappange heeft het stuur overgenomen van Warmerdam en in ronde 19 is hij opgeklommen naar p5 achter Berry van Elk. 

Oosten neemt geen genoegen met de derde plek en in ronde 20 passeert hij Caprasse in de Boutsen Chicane. Ook Rappange is op dreef, hij ligt nu vierde. 

In ronde 22 pakt Oosten in de Kanaalbocht de leiding over van Scamardi. Rappange passeert ook Caprasse, maar een ronde later herpakt Caprasse de derde plek. Oosten loopt niet zo snel weg als hij dat eerdere races deed, hij moet voorzichtig zijn en spaart zijn banden. Rogier de Leeuw is deze race erg sterk op de vijfde positie, kort achter Rappange. 

In ronde 28 valt Scamardi terug naar de zesde plek, hij heeft veel van zijn banden gevraagd en heeft moeite om de hoge snelheid vast te houden. Caprasse ligt nu tweede op 8,5 sec achter Oosten.
Met nog enkele minuten op de klok gaat Rappange naar de tweede plek, Caprasse is derde met kort achter hem De Leeuw. 

Scamardi komt de pits in, na een sterke race teleurstellend dat hij het podium niet haalt. De Leeuw valt in de laatste ronde stil aan het einde van het rechte stuk. Hij heeft geen benzine meer en dat is erg jammer, want zijn sterke optreden had meer verdiend. Ook Pijl haalt de finish niet, hij parkeert de BMW teleurgesteld naast de baan.

Zo wint Maxime Oosten toch weer en ook met een riante voorsprong van dit keer 11,625 seconde voor Rappange. DCaprasse krijgt vijf seconden straf voor de foute startpositie, waardoor hij de derde positie kwijtraakt, die is nu voor Berry van Elk.Dick van Elk wint in de Gold Cup voor Rogeier de Leeuw en Patrick de Vreede.