This championship ran from 2021 to 2023 and has ended. Watch all races from previous seasons. Open videos
BMW M2

Jan Paul van Dongen - Een unieke band met de autosport

00:00 07-06-2022

Racetyres met Hankook Competition zijn een onmisbare schakel geworden voor teams en coureurs in de verschillende VRM klassen. Oud-coureur Jan Paul van Dongen en zijn grote groep medewerkers zorgen ervoor dat alle bestelde banden van de Supercar Challenge, Ford Fiesta Sprint Cup, Mazda MX-5 Cup en de BMW M2 Cup Benelux voor en tijdens een evenement op tijd klaar zijn. Wij spraken de ondernemer vlak voor het nieuwe autosportseizoen in zijn bedrijf in Zandvoort Noord.

In een nieuw pand in de Einsteinstraat 5 staan de racebanden tot aan het plafond opgestapeld. Anderhalve week voor de VRM Voorjaarsraces is het druk voor de hard werkende bandenspecialist Jan Paul van Dongen. Als je het over de naam Van Dongen hebt gaat in het autosportwereldje gelijk een belletje rinkelen. Vader Cees werkte jarenlang voor Rob Slotemaker en maakte begin jaren ’70 zijn debuut in de autosport als pupil van de slipschoolhouder. Het was duidelijk dat de jonge Cees veel talent had en de strijd aanging met zijn Team Slotemaker teamgenoot Jan Lammers.

Na een ongelukkige clinch tussen de twee kemphanen behaalde Van Dongen op eigen kracht nog vele successen. Na het verongelukken van Slotemaker in 1979 bleef Cees werken voor de slipschool en zijn vrouw Christine werd daar het aanspreekpunt.

Broer Danny maakte als tiener eind jaren ’90 zijn debuut in de autosport en behoorde lange tijd tot de topcoureurs van de Benelux. Inmiddels werkzaam in Amerika rijdt en wint Danny nog steeds wedstrijden. “Hij mocht een keer invallen in de Amerikaanse Formule 3,” vertelt Jan Paul lachend. “Al die jonge binken namen het een beetje lacherig op, wat moet zo’n eind dertiger nu in deze klasse. Als Danny gaat racen pakt hij dit echter nog steeds heel professioneel op. Hij reed met een flinke snelheid gelijk naar een goede positie, maar mocht van de organisatie de race niet winnen om de vaste rijders ook een kans te geven.”

Jan Paul van Dongen in zijn Formule Ford met vader Cees en moeder Christine

Jan Paul van Dongen zelf heeft ook de nodige ervaring in de autosport. Ruim 15 jaar reed hij als teameigenaar in de Formule Ford. “Na het stoppen van de Fordjes zijn Danny en ik in 2012 begonnen met ons eigen bandenbedrijf Racetyres. Wij leverden de banden aan de DRDO en de Formule Renault 1.6 klasse. Elk jaar is ons bedrijf verder gegroeid. Toen het contract met Pirelli afliep met de Supercar Challenge kwam Danny in contact met Dick van Elk en namen wij het contract met onze Hankook banden over. Dick heeft zijn klassen verder uitgebouwd en wij groeiden mee. Dit wordt het zesde jaar dat wij voor VRM de banden verzorgen.”

Jan Paul van Dongen en trouwe medewerker Maarten Wijsbeek voor het nieuwe pand in Zandvoort

“Door onze jarenlange ervaring in de racerij hebben wij rechtstreeks contact met de fabriek in Korea over ontwikkelingen en leveringen. Wij moeten wel rekening houden met vier maanden levertijd, daar kunnen wij niets aan doen. Dus de banden die nu hier zijn hebben wij vier maanden geleden geforecast. Door bijvoorbeeld het grotere veld bij de GT’s in de Supercar Challenge moeten wij daar vroegtijdig op in spelen om onze voorraad op peil te houden. Maar voor alles is een oplossing. Wij proberen iedereen in de autosport te helpen met het juiste bandenadvies. Wij staan bekend om onze optimale service.

In Texas bouwt Danny ons bandenbedrijf verder uit. Hankook Motorsports heeft momenteel zes mensen in vaste dienst en bevoorraadt verschillende raceklassen in Amerika. Vanuit een nieuw gebouwde loods in Austin worden er banden geleverd aan onder meer de USTCC, de FARA Raceserie, de Radical Sportscars en de F3 en F4 United States. “Ik ga geregeld naar Texas om mijn broer te helpen met technische ondersteuning tijdens de vele evenementen. Wanneer ik de raceweekenden in Nederland voor VRM heb wordt mijn rol in Amerika overgenomen door een andere ervaren Nederlander Ron Braspenning.”

“De toekomst zien wij met vertrouwen tegemoet. De Van Dongen’s hebben een link met de autosport. Wij weten hoe hard we ervoor hebben moeten werken en met welke tegenslagen je te maken krijgt. Wij willen alle autosporters met onze passie voor de sport altijd blijven helpen. Zo doe je iets voor de sport. Laat het nieuwe seizoen maar beginnen en dat we weer op de mooie evenementen met onze bandenservice mogen werken.”