en
Special

Daan Pijl en Tomasz Magdziarz, een bijzondere equipe

16:15 31-05-2021

Hoe jong hij met zijn 17 jaar ook is, Daan Pijl heeft nu al een staat van dienst waar menig ervaren coureur jaloers op is. In 2019 werd hij overall kampioen in de Ford Fiesta Sprint Cup en daarbij versloeg hij niet alleen zijn Nederlandse concurrenten, ook voor de Belgische deelnemers was hij niet te volgen. Dit seizoen rijdt Daan Pijl samen met de Pool Tomasz Magdziarz bij Team Bleekemolen in de VRM BMW M2 Cup en daarnaast rijdt hij voor het Italiaanse team Bonaldi Motorsport in de Europese Lamborghini Super Trofeo. Koppel daaraan dat hij dit jaar zijn VWO-examen doet en je begrijpt dat Daan veel ballen tegelijk in de lucht kan houden. 

Praatjesmaker
Daan wist al erg jong wat hij wilde. In 2009 kon heel Nederland voor het eerst met hem kennismaken als autoliefhebber. In het TV-programma Praatjesmakers liet hij zien dat zijn stuurmanskunst als zesjarige al uitstekend was. 

Sparen
Karting kwam nooit in beeld, hij spaarde zijn zakgeld op voor later, want hij besefte maar al te goed dat racen een dure sport is. Op dertienjarige leeftijd las Daan online een advertentie van Driving Fun en hij besloot te bellen of hij op die leeftijd een racecursus kon gaan volgen. 

Foutje, bedankt!
"Dat mocht", blikt Daan terug. "Ik moest mijn vakantie verschuiven en van mijn spaargeld deed ik de tweedaagse cursus. Door een foutje van de KNAF kreeg ik geen testlicentie, maar een clublicentie en dus kon ik als dertienjarige mijn droom om te gaan racen meteen waarmaken. Toen ik twee races gereden had kwamen ze er achter dat ik pas dertien was en werd mijn clublicentie ingetrokken. Ik ben toen maar gaan testen met een oude BMW die ik zelf had opgebouwd tot ik oud genoeg was voor de clublicentie. Maar ik denk dat ik hierdoor wel de jongste coureur ooit ben die in een wedstrijd geracet heeft."

Kampioen
Daan kwam in contact met Cor Euser en ging in 2019 racen in de Ford Fiesta Sprint Cup. Hoewel hij uitkwam in de klasse tot 24-jaar versloeg hij ook alle andere rijders, zowel in de Nederlandse als de Belgische divisies. Met tien podiums, vijf overall overwinningen en twee polepositions werd hij afgetekend kampioen.

Tussenjaar
Zoals voor bijna elke coureur gebeurde er in 2020 weinig door alle COVID19-maatregelen, maar 2021 moet weer zijn jaar worden. Met deelname aan sterk bezette raceklassen als de VRM BMW M2 Cup en de Lamborghini Super Trofeo Europe kan Daan zich zeker in de kijker rijden.

Vloeiend Pools
Dankzij zijn Poolse moeder heeft Daan twee nationaliteiten en daar maakt hij goed gebruik van. Elk jaar gaat Daan met zijn ouders minimaal een week op vakantie naar zijn familie in Kielce, in het zuid-oosten van Polen tussen Warschau en Krakau. Daan spreekt dan ook vloeiend Pools en het zal niemand ontgaan zijn dat diverse Poolse coureurs in Nederlandse raceklassen uitkomen. Een prima mogelijkheid dus voor de jonge coureur om deze rijders te helpen. Daan regelt voor diverse Poolse coureurs echt alles, van inschrijvingen tot banden en dat maakt het voor allen een lucratieve samenwerking. 

Poolse Raiola
Tomasz Magdziarz is een grote naam in het Poolse voetbal. Niet als speler, maar hij vertegenwoordigt spelers, zoals Mino Raiola dat in Nederland doet. Met een hobby als autosport kwam hij twee jaar geleden in de Clio Cup bij Team Bleekemolen terecht en kwam hij ook in contact met Daan Pijl. Er was een goede klik en Tomasz begreep al snel dat Daan hem niet alleen goed kon helpen met de taal, maar dat hij ook als coureur veel van het jonge ventje kon leren. Dat resulteerde erin dat zij dit jaar als team uitkomen in de VRM BMW M2 Cup.  

Pole
Bij de VRM Openingsraces op Circuit Zandvoort in april liet Daan meteen in de kwalificatie zijn kwaliteiten zien. Hij zette de BMW M2 van Tomasz op poleposition. De eerste race liep helaas op een teleurstelling uit, omdat Daan in het begin van de race contact had met een andere deelnemer, waardoor de sporing achter naar binnen kwam te staan en de auto een ‘blije achterkant’ kreeg. Meer dan een negende positie zat er daarom niet in.

Gedreven
In de tweede race begon Tomasz en ook hij verloor wat posities. Daan nam het stuur over in elfde positie en wist de race als vierde te finishen. Een knappe prestatie in het sterke veld, maar de gedreven tiener gaat voor podiumplekken en dus was hij ook nu niet helemaal tevreden.

Volgende race
Ongetwijfeld zullen Daan en Tomasz dit seizoen naar het podium racen. De gedrevenheid van de jonge Amsterdammer zal niet anders toelaten. “Tomasz heeft grote stappen gemaakt en heeft een goede race pace. Ik verwacht zeker dat we al snel in de kop van het veld kunnen finishen en hoop dat we ons in de titelstrijd kunnen mengen”, is Daan zoals altijd enthousiast. Tijdens de volgende races op Spa-Francorchamps op 5 en 6 juni zullen we zien of dit bijzondere team daar al klaar voor is.