This championship ran from 2021 to 2023 and has ended. Watch all races from previous seasons. Open videos
Race 2

Van Soelen wint opnieuw, sterke races Van Elk en De Heus

16:32 16-04-2023

Na zijn zege in de eerste race van het seizoen gisteren heeft Senna van Soelen met opnieuw een zege duidelijk zijn kandidatuur gesteld als opvolger van kampioen 2022 Maxime Oosten. Berry van Elk bekroonde een ijzersterke race met de tweede positie, voor de equipe Roodenburg-Van de Craats.

Winnaar van de eerste race Senna van Soelen start deze race naast teamgenoten Gianni van de Craats en voor Dirk Warmerdam. De baancondities zijn heel anders dan in de eerste race. Het regent niet, maar de baan is nog wel vochtig.

Bij de rollende start is iedereen goed door de Tarzanbocht, maar Warmerdam spint na contact met Jayden Post en valt terug naar de laatste plek. Warmerdam is gespind in de Gerlach omdat hij naar oordeel van de wedstrijdleiding Post te weinig ruimte gaf en dus volgt er geen straf. In ronde drie is Warmerdam echter alweer terug gereden naar  de zevende positie.

Van Soelen pakt in de eerste ronde meteen een seconde op Van de Craats. Post is nu derde op 2.4 achter de raceleider. Emely de Heus is Patrick de Vreede voorbij gegaan en is nu vijfde achter Berry van Elk.

Een mooi gevecht ontstaat tussen Van de Craats, Post en Berry van Elk om de tweede positie. Ze zitten vlak bij elkaar binnen een seconde. De Heus moet een gat toestaan van ruim zes seconde, maar heeft nog zeven seconden voorsprong op de oprukkende Warmerdam en de vraag is daar of ervaring het wint van de dadendrang van de debuterende jongedame.

In ronde zeven is de voorsprong van Van Soelen bijna vier seconden. Berry van Elk heeft de derde plek overgenomen van Jayden Post en zit een seconde achter Van de Craats. De Heus houdt het gat naar Warmerdam groot, inmiddels acht seconden.

Ronald van Loon heeft het naar zijn zin, hij is De Vreede voorbij en is nu eerste in de Trophy voor rijders boven 45 jaar. Dick van Elk is daar derde.

Berry van Elk is gedreven en op jacht naar de tweede positie. In ronde tien zit hij op de bumper van Van de Craats en het is afwachten hoe lang de jonger rijder de druk kan weerstaan. Een ronde later zit Van Elk er op een tiende achter.

Warmerdam kan niet snel naar De Heus toe rijden, maar heel langzaam aan nadert hij haar toch wel. In ronde 12 is het verschil zes seconden en daar gaat nu elke ronde ongeveer bijna een seconde vanaf. Met nog 35 minuten op de klok moet de jongedame dus toch vrezen voor haar mooie vijfde positie.

Van de Craats houdt nog steeds stand en geeft Van Elk geen kans om hem te passeren. Het verschil blijft echter tienden van een seconde en dus moet Van de Craats scherp blijven en geen foutje maken.

In de achterhoede is Haso Keric teruggevallen naar de laatste positie achter John van de Voort.

Als de pitwindow na 25 minuten racen open gaat komt Van de Craats direct binnen om te wisselen met Sen Roodenburg. Ook Jayden Post komt direct binnen en diverse Trophy-rijders volgen dat voorbeeld. Ronald van Loon geeft het stuur over aan zoon Luuk, Sandra van der Sloot lost Van der Voort af en ook Haso Keric geeft zijn zoon Semo meer raceminuten. Die deed het in race 1 namelijk erg goed en kan wellicht nog naar voren komen.

De pitstop van Van der Sloot was te kort en een drive through penalty maakt een mogelijke opmars moeilijk. Ook Rogier de Leeuw heeft een te korte stop gemaakt en ontvangt dezelfde straf. Raceleider Van Soelen is samen met De Heus één van de laatsten die de verplichte pitstop maakt.

Als alle stops zijn gemaakt zijn er 19 ronden gereden en heeft Senna van Soelen de leiding met een voorsprong van 6,5 seconde. De nummer twee positie is nu voor Berry van Elk, die op zijn beurt vijf seconden voor Sen Roodenburg rijdt. Post is nog altijd vierde en De Heus vijfde. Zij moet echter goed in de spiegels kijken, want Jop Rappange is tot op drie seconden genaderd.

Berry van Elk loopt iets in op Van Soelen, hij is nu een halve seconde per ronde sneller dan de koploper en met ruim 19 minuten op de klok lijkt er meer mogelijk voor de boomlange coureur in de opvallend  gekleurde MAGLR-BMW M2. Van Soelen pareert echter direct en pakt de halve seconde een ronde later al weer terug.

In de strijd om de vijfde positie komt Rappange niet dichterbij aan De Heus, die dit weekend voor het eerst in de BMW M2 racet en dat absoluut goed doet met prima rondetijden.

Roodenburg kan het gat naar Van Elk op p2 niet verkleinen. Semo Keric is vanaf de laatste plek inmiddels opgeklommen naar de tiende positie, maar is langzamer dan Van der Sloot voor hem.

Emely de Heus ziet het gat naar Rappange achter zich steeds groter worden en ziet Post twee seconde voor zich rijden. Haar rondetijden zijn beter en wellicht is de vierde positie haalbaar.

Patrick Grootscholten debuteert dit weekend in de BMW M2 CS Racing Cup Benelux en is Dick van Elk gepasseerd. Hij rijdt race twee helemaal, terwijl zijn teamgenoot Daaf Steentjes gisteren race 1 helemaal alleen reed. Een iets afwijkende strategie dus van de diverse andere equipes.

Met nog vijf minuten op de klok lijkt de podiumstrijd gestreden. Van Soelen leidt een kleine zeven seconden voor Berry van Elk, die op zijn beurt acht seconden voor Roodenburg rijdt. De strijd om de vierde positie is echter nog volledig open, want Post ziet De Heus groot in zijn achteruitkijkspiegels. Het verschil is nog maar 0,3 seconde en De Heus is gretig.

Luuk van Loon zit goed in de race, maar rijdt ver achter Rappange op de zevende positie. De Leeuw heeft een ronde achterstand op de koploper en moet een flink gat toestaan en ook Van der Sloot kan niet verder naar voren komen op de negende plek.

In de laatste ronde is niet meer de vraag of De Heus nog een aanval kan doen op de vierde plek van Post, want die heeft ze zojuist gepakt. Een zeer knappe prestatie van de debuterende dame.

Senna van Soelen wint ook de tweede race overtuigend, met een voorsprong van 9 seconden op de zeer sterk rijdende Berry van Elk. Sen Roodenburg pakt de laatste podiumpositie en Emely de Heus is met een snelle laatste ronde zelfs wat uitgelopen op Jayden Post.

In de Trophy is de zege voor equipe Van Loon, voor De Vreede-De Leeuw en Van der Voort-Van der Sloot.