This championship ran from 2021 to 2023 and has ended. Watch all races from previous seasons. Open videos
Kwalificatie

Senna van Soelen pakt eerste pole van het seizoen

12:36 15-04-2023

Senna van Soelen heeft bij zijn debuut in de BMW M2 CS Racing Cup Benelux meteen de poleposition voor zich opgeëist. De rijder van Bas Koeten Racing zette al vroeg in de kwalificatie een tijd neer die goed was voor de eerste positie en stond deze plek ook niet meer af. Met de equipe Sen Roodenburg/Gianni van de Craats ging de tweede positie ook naar debutanten, terwijl Jayden Post de erde tijd op de klokken zette.

Het is inmiddels rond de klok van half twaalf op een zonovergoten maar toch fris CM.com Circuit Zandvoort als de BMW M2 CS Racing Cup Benelux zich klaarmaakt voor de eerste kwalificatie van het seizoen 2023. In de op vrijdag verreden eerste vrije training was het de equipe Sen Roodenburg/Gianni van de Craats die als snelste rondging, voor Senna van Soelen. Daarmee drie debutanten die zich meteen voorin meldden. In de tweede vrije training ging de eerste positie naar tweedejaars BMW M2-rijder Jayden Post, in de eerste sessie nog derde, voor de equipe Sandra van der Sloot/John van der Voort en Berry van Elk.

Alle BMW’s gaan meteen de baan op want in slechts twintig minuten tijd moeten twee snelle rondetijden worden gezet om in beide races een goede startpositie te bemachtigen. Sommige rijders gaan direct voor een snelle tijd, terwijl er ook zijn die er een paar extra opwarmronden aan vastknopen of zelfs voor een check weer even richting de pits gaan. Na een minuut of zeven is het Van Soelen die als eerste dik onder de 1:50 duikt en de lijst aanvoert, voor zijn Bas Koeten Racing-teamgenoot Van de Craats. Op drie de equipe Jop Rappange/Dirk Warmerdam. De equipe Ronald van Loon/Luuk van Loon keert na tien minuten terug richting de pits, maar na hun crash in de vrije training is het al mooi dat het tweetal er toch bij is.

Met een verbetering springt Berry van Elk met nog acht minuten te gaan naar de derde plaats achter Van Soelen en Roodenburg/Van de Craats, met Rappange/Warmerdam op vier. Jayden Post verbetert zich eerst met een tijd goed voor de vijfde positie, om even later zelfs door te schuiven naar plek drie.

Met nog vijf minuten te gaan komen de nummers één en twee, Van Soelen en Roodenburg/Van de Craats de pits in terwijl Berry van Elk juist weer op pad gaat voor een snelle ronde. Voor de equipes Van Loon en debutanten Patrick Grootscholten/Daaf Steentjes zijn er blijkbaar toch de nodige problemen, want hoewel ze wel op de baan zijn verschenen hebben ze nog geen tijd op de klokken kunnen zetten.

De leiders zijn zeker van hun zaak want zowel Van Soelen als Roodenburg/Van de Craats komen in de laatste minuten de pits niet meer uit, terwijl ook de als derde geplaatste Post het voor gezien houdt. Op dat moment verbetert Berry van Elk wel zijn tijd en verdringt daarmee de equipe Rappange/Warmerdam naar positie vijf.

In de laatste minuut zijn er geen wijzigingen meer en daarmee pakt Van Soelen bij zijn debuut in de BMW M2 CS Racing Cup Benelux meteen de poleposition, voor Roodenburg/Van de Craats en Post. Op vier Berry van Elk, gevolgd door Rappange/Warmerdam en de equipe Patrick de Vreede/Rogier de Leeuw.

Op zeven debutante Emely de Heus, terwijl de equipe Van Loon toch nog een achtste positie weet te veroveren. Daarachter de eveneens in de cup debuterende equipe van vader en zoon Haso en Semo Keric, gevolgd door Dick van Elk, John van der Voort (die de kwalificatie van de equipe Van der Voort/Sandra van der Sloot voor zijn rekening heeft genomen) en de equipe Grootscholten/Steentjes.

De eerste één uur durende race van het seizoen start op zaterdagmiddag om 15:35 uur.