This championship ran from 2021 to 2023 and has ended. Watch all races from previous seasons. Open videos
Race 1

Senna van Soelen en Leyton Fourie winnen op de Red Bull Ring

11:50 21-05-2023

In de eerste helft van de race leek Lorenzo van Riet bij zijn comeback aanspraak te gaan maken op de overwinning. Hij passeerde polesitter Senna van Soelen al in de beginfase, maar kon geen gat slaan. Na de pitstops moest Van Riet echter het hoofd buigen voor Leyton Fourie, die er wel in slaagde om de BMW M2 nummer 66 voorbij te gaan. De derde plek is voor Sen Roodenburg en Gianni van der Craats, die een touché in de eerste ronde en een terugval naar de achterhoede toch nog in een podiumplek wisten te ombuigen.

In de kwalificatie op zaterdag waren de verschillen klein, dus het belooft een spannende race te worden op de Red Bull Ring. De Zuid-Afrikaan Leyton Fourie was daarin de snelste, maar werd met een verschil van slechts 67 duizendste op zijn hielen gezeten door Lorenzo van Riet. Jayden Post volgde op een halve seconde en ook Sandra van der Sloot zat kort achter de snelle jongeren.

De rollende start om 9.35 uur op de zondagochtend verloopt goed, maar in de eerste bocht  spint Sen Roodenburg midden in het veld. Jayden Post blijkt op nog koude banden wat te laat geremd te hebben, hij heeft Roodenburg geraakt en hem omgeduwd. Verder raakt gelukkig niemand elkaar. Post is zelf ook de dupe van het incident, want hij komt de pits in en zijn race is over. De wedstrijdleiding beoordeelt Post als de schuldige en hij krijgt drie plekken straf voor race 2 vanwege ‘causing a collision’.

Van Soelen behoudt de kop, maar Van Riet zit er heel kort achter op 0,3 sec. Dirk Warmerdam heeft een mooi gevecht met Colin Böninghausen en ligt derde.

Roodenburg is na zijn spin in de eerste ronde in de vijfde ronde alweer opgeklommen naar de vijfde positie. Een ronde later zet Van Riet de aanval in op de koploper en met succes, want hij heeft de leiding overgenomen. Van Soelen heeft nog wel een flink gat naar Warmerdam van ruim drie seconden en kan zich dus focussen op Van Riet.

Roodenburg heeft nog een groot gat van ruim vijf seconden te overbruggen naar Böninghausen op de vierde positie, maar is sneller en heeft dus gelukkig geen last van de touché in de eerste ronde.

John van der Voort is vanaf de vierde startpositie nu achtste achter Patrick de Vreede. Dick van Elk is negende, maar slaat toe in ronde zeven. Hij passeert zowel Van der Voort als De Vreede en klimt zo op naar de zevende plek.

Van Soelen blijft binnen een halve seconde achter Van Riet, maar het lukt hem niet om in de aanval te gaan. Datzelfde geldt voor Böninghausen achter Warmerdam, maar dat duo rijdt inmiddels een kleine vijf seconden achter het leiders. Roodenburg rijdt op vier seconden achter Böninghausen en vijf seconden voor Berry van Elk. Die heeft op zijn beurt een voorsprong van 24 seconden op zijn vader. De strijd in de Gold Cup is spannend met Dick van Elk voor Patrick de Vreede en John van der Voort.

In ronde 12 passeert Böninghausen de blauwe BMW M2 van Warmerdam voor de derde positie, maar het leidende duo is ver weg. Van Riet blijft op kop ijzig kalm en negeert de lichtsignalen die Van Soelen blijft geven. De klassementsleider blijft op 0,1 sec achter Van Riet wachten op zijn kans.

Als de pitwindow open gaat komt Van Soelen direct binnen om te wisselen met Leyton Fourie, die gisteren in de kwalificatie de snelste was. Daarachter komt Böninghausen van het groepje als eerste binnen, zodat Warmerdam opschuift naar de tweede plek. Roodenburg heeft heel knap het gaatje dichtgereden en ligt nu derde.

Van Riet en Dick van Elk worden door de wedstijdleiding bekeken vanwege een unsafe release tijdens de pitstop. Ze hebben elkaar niet geraakt, maar het leverde wel een gevaarlijke situatie op die gelukkig zonder incident afliep.

Als iedereen zijn pitstop heeft gemaakt zit Leyton Fourie op de bumper van Van Riet. Lang wacht de Zuid-Afrikaan niet, want op het rechte eind zet hij in ronde 17 zijn auto naast die van Van Riet aan de binnenzijde en neemt in de eerste bocht de leiding over.

Jop Rappange, die het stuur heeft overgenomen van Warmerdam rijdt op de derde positie, maar wel op acht seconden achter de leiders. Gianni van de Craats moet een seconde toestaan op Rappange, maar heeft nu wel een aardige voorsprong op Rob McAfee, die het stuur heeft overgenomen van Böninghausen. Dick van Elk heeft een momentje als hij spint in bocht 1, maar kan verder.

Nu zijn op kop de rollen omgedraaid. Van Riet blijft in het spoor van Fourie, maar kan ook niet aanvallen. Van de Craats passeert Jop Rappange en ligt nu op podiumkoers. Rappange krijgt een waarschuwing voor vier maal overschrijden van de track limits. Een volgende overtreding zal hem  vijf strafseconden opleveren.

Van Riet kan het rappe tempo van Fourie niet langer volhouden en moet een gaatje toestaan. Zijn achterstand loopt op naar 1,6 seconde.

In ronde 26 maakt Rappange dan toch zijn vijfde track limit en hij krijgt zoals aangekondigd vijf seconden tijdstraf. In ronde 27 passeert McAfee Rappange.

Van Riet krijgt 15 seconden straf vanwege de unsafe release bij de pitstop. Hij ligt met nog elf minuten te gaan 13 seconden voor Van de Craats, dus moet door de straf vrezen voor zijn tweede plaats.

Van der Sloot, die het stuur heeft overgenomen van Van der Voort, is aan een mooie opmars bezig en passeert Rappange. Die ligt echter een ronde voor en voor haar achtste plek maakt dat geen verschil. Het geeft echter wel aan hoe snel Van der Sloot is.

Van Riet blijft achter Fourie zitten, maar werkt hard om zijn voorsprong op Van de Craats te vergroten. Met nog zeven minuten op de klok is zijn voorsprong 14,9 seconde en dus is hij bijna veilig. Een ronde later is de voorsprong van Van Riet groot genoeg en dus kan hij zich nu opmaken voor een slotoffensief op Fourie. Dat komt er echter niet, Fourie loopt steeds iets verder weg en maakt geen enkele fout.

Rappange komt de pits in en moet opgeven, waardoor zijn straf ook van geen belang meer is.

Leyton Fourie wint na 35 spannende ronden voor Van Riet, die voldoende marge heeft op Van de Craats om tweede te blijven. McAfee wordt vierde voor Berry van Elk, Rogier de Leeuw, Sandra van der Sloot en Dick van Elk.

De tweede race van de BMW M2 CS Racing Cup Benelux op de Red Bull Ring start vanmiddag om 14.35 uur. Dan start de equipe Van Soelen-Fourie opnieuw voor Van Riet, Sandra van der Sloot start als derde en equipe Böninghausen-McAfee start als vierde.