This championship ran from 2021 to 2023 and has ended. Watch all races from previous seasons. Open videos
Kwalificatie

Leyton Fourie snelste op de Red Bull Ring

15:42 20-05-2023

Zuid-Afrikaan Leyton Fourie heeft tijdens de kwalificatie op de Red Bull Ring de polepositon veilig gesteld. Daarmee doe hij zijn teamgenoot en klassementsleider Senna van Soelen een groot plezier, want na de dubbelzege op Circuit Zandvoort heeft de jonge rijder een goede uitganspositie voor de twee races op zondag. Zij mogen de rollende start vanaf poleposition beginnen. Lorenzo van Riet viert zijn comeback in de BMW M2 Racing Cup Benelux Cup met een tweede tijd en Jayden Post start als derde.

De eerste rijder onder de 1:50 is Dick van Elk, maar dat zal niet voldoende zijn voor de poleposition. Dat bewijst even later equipe Roodenburg-Van de Craats met een 1:41.985. En ook dat is lang niet genoeg voor de pole, laat Lorenzo van Riet zien met een 1:40.565.

In een poging de poletijd te verbeteren zijn er diverse rijders die de Track Limits overschrijden. Dat is geen verstandige tactiek, want de wedstrijdleiding neemt hen direct de rondetijd af en dus moeten zij een nieuwe poging gaan ondernemen. Waarbij belangrijk is dat ook de tweede tijd goed moet zijn, want die is immers bepalend voor de startpositie in de tweede race.

De tijden gaan steeds verder naar beneden, een klein gaatje van 0,6 seconde is nu het verschil tussen de zesde plaats en de pole. Die is nog steeds in handen van Van Riet, die een sterke indruk maakt met nu een snelste ronde van 1:39.602.

In zijn vijfde ronde verbetert equipe Van Soelen-Fourie de snelste rondetijd naar 1:39.190. Met nog zeven minuten op de klok zoeken diverse rijders de pits op in een poging de afstelling te verbeteren.

Met nog vier minuten te gaan staat de top drie in de pits, in afwachting of een verbetering nog nodig is. Zij hebben naar hun gevoel het maximale uit de BMW M2 gehaald en wachten af.

Jayden Post is als nummer vier nu de snelste rijder op de baan. Maar nummer drie equipe Roodenburg-Van de Craats blijkt in zijn snelste ronde de track limits te hebben overschreden en dus zakken zij in de ranking en zo wordt Post derde.

Sandra van der Sloot is de snelste rijder in de Trophy met een ronde van 1:40.243, waarmee zij vierde is overall. Equipe De Vreede-De Leeuw blijft Dick van Elk nog net voor.

Met nog een halve minuut te gaan staat de top vijf in de pits en zijn de kaarten dus geschud. Senna van Soelen en zijn teamgenoot Leyton Fourie starten de eerste race op zondagmorgen vroeg vanaf poleposition, voor Lorenzo van Riet en Jayden Post.