This championship ran from 2021 to 2023 and has ended. Watch all races from previous seasons. Open videos
Kwalificatie

Equipe Dante Rappange-Dirk Warmerdam op Spa naar pole

12:14 14-10-2023

De equipe Dante Rappange/Dirk Warmerdam heeft op een nog fris Spa-Francorchamps de poleposition voor zich opgeëist voor de later op de dag in het kader van het Spa Racing Festival te verrijden eerste wedstrijd van de BMW M2 CS Racing Cup Benelux. In een kwalificatie waarin de posities veelvuldig wisselden, ging de tweede tijd naar de equipe Senna van Soelen/Mark van der Aa, terwijl het duo Sen Roodenburg/Gianni van de Craats in de slotronde van plek zes naar plek drie sprong en zich daarmee een betere uitgangspositie verschafte. De in de cup debuterende Tomas De Backer zette de BMW die de Belg deelt met Alexandre Viron op plek vier.   

De BMW M2 CS Racing Cup Benelux is op de zaterdagochtend van het Spa Racing Festival de eerste van de VRM-klassen die het asfalt van Spa-Francorchamps opzoekt voor de kwalificatie. Teamgenoot van Dirk Warmerdam is dit keer Dante Rappange, terwijl Mark van der Aa bij Bas Koeten Racing Senna van Soelen vergezelt. Op Spa debuteert de uit de Fiesta’s afkomstige Tomas De Backer, die samen rijdt met Alexandre Viron. Bij afwezigheid van John van der Voort vormt Sandra van der Sloot op Spa een equipe met Dick van Elk. Helaas moet Jayden Post in de kwalificatie en races verstek laten gaan nadat de nummer vijf uit de tussenstand van het kampioenschap in de vrije training hard met de vangrail in aanraking kwam. De auto van Post raakte daarbij te zwaar beschadigd om nog ter plaatse te kunnen worden gerepareerd.

Het is met slechts 9 graden fris en de baan is zeker nog niet 100% droog als de BMW’s op slicks de pits verlaten om in de slechts twintig minuten durende kwalificatie in ieder geval twee snelle ronden op de klokken te krijgen. Het is zaak om op het enige redelijk droog gereden spoor te blijven. Na de eerste voorzichtige opwarmronden zijn er nog maar twaalf minuten over als Sen Roodenburg de eerste snelle tijd op de klokken brengt, gevolgd door Dante Rappange, Tomas De Backer, Senna van Soelen en Berry van Elk. Iedere minuut lijkt de baan sneller te worden en dus wordt timing aan het eind van de sessie belangrijk.

Een ronde later neemt Berry van Elk plek één over en verwijst daarmee Roodenburg naar twee. Meteen is het echter De Backer die verrast met een eerste plaats, maar net als bij diverse andere rijders verschijnt er een track limit achter zijn naam en dus is het afwachten of de tijd van de snelle Belg blijft staan. Dat blijkt van niet en daarmee leidt Berry van Elk weer, voor Roodenburg, Van Soelen, Rappange, De Backer, Sandra van der Sloot en Patrick de Vreede/Rogier de Leeuw die al een tijdje in de pits staan.

Nog twee minuten zijn er te gaan en de volgorde wordt opnieuw opgeschud. Rappange neemt plek één over met Van Soelen op twee en De Backer op drie. Roodenburg staat opeens op plek zes.

De laatste ronde loopt en dan pas kan de definitieve balans worden opgemaakt. De eerste positie van Rappange komt niet meer in gevaar, net zo min als die van Van Soelen op plek twee. Roodenburg weet zich echter flink te verbeteren en spring van zes naar drie, waardoor De Backer terugvalt naar vier. Daarachter Van der Sloot, de aanvankelijk zo snelle Berry van Elk en de equipe Patrick de Vreede/Rogier de Leeuw.

Daarmee is de startopstelling voor de later op de dag te verrijden eerste race bepaald. Op poleposition de equipe Dante Rappange/Dirk Warmerdam, geflankeerd door Senna van Soelen/Mark van der Aa en daarachter Sen Roodenburg/Gianni van de Craats, Tomas De Backer/Alexandre Viron, Dick van Elk/Sandra van der Sloot, Berry van Elk en Patrick de Vreede/Rogier de Leeuw.