This championship ran from 2021 to 2023 and has ended. Watch all races from previous seasons. Open videos
Special

Annemieke Veldkamp houdt van rechtvaardigheid

10:00 19-07-2023

Op Race Control wordt alles geregistreerd dat gedurende een raceweekend op de baan gebeurd. Of het nu een training, een kwalificatie of een race is, het hele team houdt alles nauwlettend in de gaten. Wedstrijdleider Annemieke Veldkamp is trots op het hele team. “We houden van rechtvaardigheid en doen er alles aan om autosport zo veilig en eerlijk mogelijk te houden. Dankzij de jonge mensen die er de laatste jaren bij zijn gekomen wordt alles steeds meer gedigitaliseerd en professioneler,” legt Annemieke haar bevlogenheid uit.Samen of niet

“Ik leerde Bobbe kennen in 2009. Toen bleek dat we echt interesse in elkaar hadden zei hij dat ik moest beseffen dat hij zeer actief is in de autosport en daar dus veel weekenden mee bezig is. Als we samen verder wilden gaan waren er twee mogelijkheden. Of ik zou thuis blijven en accepteren dat Bobbe veel weg zou zijn, of ik kon meegaan.” Welke mogelijkheid dat is geworden mag duidelijk zijn.

Raakvlakken
“Ik had helemaal niets met autosport, zelfs Formule 1 interesseerde me eigenlijk niet. In 2010 ben ik mee gegaan naar Silverstone en tot mijn grote verbazing vond ik dat erg leuk. Omdat ik aan de zijde van de wedstrijdleiding kon meekijken besefte ik dat er erg veel raakvlakken zijn met mijn werk als rechercheur bij de Politie. Ook daar moet ik er voor zorgen dat alles eerlijk en rechtvaardig gaat.”

Assistente
Zo ging Annemieke vanaf dat moment mee als assistente van Bobbe en hielp ze op Race Control mee tijdens de evenementen van de Dutch Supercar Challenge, zoals de klasse destijds nog heette.

Vrij vragen
Aangezien de V-Max evenementen altijd minimaal drie dagen in beslag nemen moest Annemieke dat wel goed regelen met haar werk. Want ook bij de Politie moet zij vaak in het weekend werken. “Gelukkig is de autosport kalender al vroeg in het jaar bekend, dus zo kan ik voor de evenementen op tijd vrij vragen en dat lukt dan ook altijd wel. Doordeweekse evenementen kan ik echter zelden bijwonen.”

Verjonging
Annemieke ziet tot haar genoegen het team op Race Control groeien. “Met Jaap Molmans, Max Braams en Kees Koning is het team niet alleen groter geworden, het zorgt ook voor verjonging en dankzij hen is er inmiddels veel geprofessionaliseerd. Waar ik vroeger alles op papier noteerde hebben we nu een geweldig Excel-programma waarmee ik alles snel en goed kan registreren. Ik noteer alles dat belangrijk kan zijn voor het wedstrijdverloop en het programma vult zelf de tijd van registratie in.”

Communicatie
Tijdens de actie op de baan heeft Annemieke een hoofdtelefoon op waarmee ze zowel alles hoort dan de baanposten melden als wat er op Race Control besproken wordt. Op veel circuits noteert zij alles dat belangrijk is, maar op sommige circuits zijn er zoveel overschrijdingen van de Track Limits dat daar dan iemand anders speciaal voor wordt ingezet.

Teamwork
Gevraagd naar hoe Annemieke een weekend op Race Control ervaart beginnen haar ogen te glimmen. “Ik vind het geweldig om te zien hoe wij echt als team opereren. Ieder kent zijn taak door en door en neemt zijn verantwoordelijkheid. We vullen elkaar aan als iemand even te druk is. Ook hoe Bobbe communiceert met de rijders is mooi om te zien.”

Altijd onderzoek
Bobbe staat inmiddels bekend als een rechtvaardige Race Director waarmee je in gesprek kunt gaan als je het ergens niet mee eens bent. Maar de beelden liegen niet en menig rijder weet inmiddels dat een beslissing niet zomaar genomen wordt. Er is  altijd een onderzoek aan vooraf gegaan voor een straf wordt uitgedeeld.

Wedstrijdleider
Annemiek is na een gedegen opleiding wedstrijdleider C. “Dat vond ik belangrijk, omdat ik mijn functie goed wil kunnen onderbouwen. Ik heb niet de ambitie om dat nog uit te breiden. Mijn hart ligt bij het rechtvaardig laten verlopen van de races en zonder aannames te doen een goed oordeel te kunnen hebben. Zoals ons team nu functioneert vind ik dat geweldig, we werken allemaal keihard en ’s avonds hebben we het samen gezellig. Ik hoop dat we dit met ons team zo nog lang kunnen volhouden!”