Race 1

Willem Meijer/Lorenzo van Riet win opening race BMW M2 Cup Benelux

16:13 11-04-2022

Willem Meijer / Lorenzo van Riet won the first race of the BMW M2 Cup Benelux on CM.com Circuit Zandvoort. This did not go without a fight, because the match had an exciting course with many position changes in the head. Kelvin Snoeks led for a long time, crossed the finish line in second but was thrown back to eleventh position by a penalty. The second place now fell into the hands of the Tomasz Magdziarz / Daan Pijl team, who made up many places in the final phase. Third place on the podium was taken by Fred Caprasse, who thus maintained the Belgian honor in the cup. There was bad luck for Maxime Oosten who suddenly came to a standstill in the final phase with a view to a certain podium spot.

Met Kelvin Snoeks op poleposition stelt de BWM M2 Cup Benelux zich op voor de eerste, zestig minuten durende race van het seizoen. De rijder van MV Motorsport wordt op de eerste rij geflankeerd door de equipe Tomasz Magdziarz / Daan Pijl. Op de tweede startrij Maxime Oosten, Willem Meijer / Lorenzo van Riet, gevolgd door Donald Molenaar / Dick van Elk en Max Veels. Op de vierde rij met Fred Caprasse de eerste Belgische deelnemer, die op zijn beurt de op vrijdag met problemen kampende equipe Jop Rappange / Dirk Warmerdam naast zich weet. Job Rappange vervangt hier zijn broer Dante die in eerste instantie op de inschrijflijsten stond. Debutant Jayden Post en de tweede Belg in het veld, Giovanni Scamardi, maken op de vijfde rij de top tien compleet. Overigens rijdt Molenaar de race alleen en blijft Dick van Elk in race één aan de kant.

De baan is inmiddels voldoende opgedroogd waardoor het veld op slicks van start gaat. Bij de rollende start neemt Snoeks vanaf pole de leiding, terwijl Oosten vanaf plek drie probeert aan te sluiten. Deze actie lukt waarbij ook Meijer / Van Riet doorschuiven en Magdziarz / Pijl zelfs als vierde de eerste ronde uitkomen. Achteraan het veld bungelt Caprasse die vanuit de pits is gestart en dus aan een inhaalrace moet beginnen. Datzelfde geldt voor Berry van Elk die na de tweede ronde met een flinke achterstand doorkomt.

Meijer zet zijn opmars voort en neemt de tweede positie over van Oosten en begint in te lopen op de nog altijd leidende Snoeks. Achter dit drietal zijn de verschillen niet groot en volgen Magdziarz, Veels, Post, Warmerdam, Molenaar en Pierre-Yves Rosoux als eerste van de Belgische deelnemers. De equipe Albert Jochems / Charles Zwolsman maakte de top tien compleet.

Meijer is echt ontketend en neemt in de zesde ronde de leiding over van Snoeks terwijl ook Oosten de voormalig leider passeert en plek twee verovert. Het onderlinge verschil is minder dan een seconde. Post is in zijn debuutrace ook aan een opmars bezig en ligt achter Veels op plek vijf, nog voor Magdziarz.

Oosten heeft het tempo nu echt teruggevonden en zit in de slipstream van Meijer, terwijl Snoeks een gaatje moet laten. Voor wat de Belgische rijders betreft is Rosoux teruggevallen en is nu Scamardi op plek negen de eerste zuiderbuur.

Met rondetijden van 1:48.1 is de top vier aan elkaar gewaagd, terwijl op vijf Post inmiddels bedreigd wordt door Warmerdam. In ronde elf is het dan toch gebeurd en neemt Oosten de leiding over van Meijer. Door de inhaalactie heeft Snoeks kunnen profiteren en zit weer dicht achter de top twee. Na twintig minuten is daarmee de volgorde, Oosten die een klein gaatje heeft naar Meijer en Snoeks. Op vier Veels en dan Post, Warmerdam, Molenaar, Magdziarz, Jochems / Zwolsman, Scamardi, De Leeuw, Rosoux, Caprasse, Berry van Elk en Brams.

Op het moment dat het pitwindow open gaat is het Meijer die meteen naar binnen duikt en zijn derde plaats opgeeft, terwijl ook Magdziarz zijn auto richting de pits stuurt om het roer over te geven aan Pijl.

Veels volgt een ronde later, net als Caprasse, Berry van Elk en Rosoux. Terwijl Snoeks in ronde zestien voor zijn verplichte stop naar de pits komt, rijdt de leidende Oosten nog altijd door.

Als uiteindelijk ook Oosten zijn stop heeft gemaakt en het pitwindow gesloten is, kan de balans weer worden opgemaakt. Met nog twintig minuten te gaan leidt opeens weer Snoeks, voor Veels die geprofiteerd heeft van de pitstops, en Van Riet op drie. Oosten is zelfs teruggevallen naar vier.

Op vijf Molenaar, gevolgd door Post, Rappange, Scamardi, Pijl, Caprasse, Jochems / Zwolsman, De Vreede, Rosoux, Berry van Elk en Joeri Janssens. Hierbij moet worden opgemerkt dat Snoeks ‘under investigation’ is.

Molenaar moet zijn mooie positie opgeven als hij zijn BMW richting de pits stuurt nadat hij ergens een uitstapje heeft gemaakt. Met nog een kwartier te gaan ligt de top vier nog altijd binnen vier seconden, waarbij de als vierde rondgaande Oosten de snelste rijder op de baan is. Snoeks heeft zo op 1,3 seconden Veels, terwijl Oosten in ronde 23 de derde positie overneemt van Van Riet en nu de nummer twee positie gaat bedreigen.

Dan komt het oordeel voor Snoeks. De leider krijgt 30 seconden straf voor een te korte pitstop en daarmee is een overwinning hoe dan ook buiten beeld. Inmiddels is Veels Snoeks tot op minder dan een seconde genaderd, terwijl Oosten weer een halve seconde is ingelopen op de (virtuele) tweede positie. Dan met nog minder dan tien minuten te gaan komt de safetycar in de baan. En de oorzaak is…een stilgevallen Oosten die daarmee een mooie race ten einde ziet komen.

Achter de safetycar is de volgorde Snoeks, Veels, Van Riet, Post, Scamardi, Rappange, Pijl, Caprasse, Rosoux, De Vreede, Berry van Elk, Jochems / Zwolsman, Janssens.

Bij de herstart zijn er nog zes minuten te gaan. Van Riet valt meteen Veels aan en probeert achter Snoeks de tweede positie en dus eigenlijk de hoogste trede op het podium over te nemen. De actie slaagt en in de 29ste ronde leidt Van Riet, voor Snoeks, Veels, een snel doorgestoten Pijl en Post.

Pijl is niet te stuiten en passeert Veels voor de derde positie op de baan, terwijl Veels ook nog ingehaald wordt door Caprasse. Met nog een ronde te gaan is daarmee de volgorde Van Riet, Snoeks, Pijl, Caprasse, Post, Veels, Scamardi, Rappange, Rosoux, Berry van Elk, De Vreede, Jochems / Zwolsman en Janssens.

In the last round, the order remains unchanged, so that the victory goes to the team Meijer / Van Riet, ahead of Magdziarz / Pijl, Caprasse, Veels, Scamardi, Rappange / Warmerdam, who was thrown back from fifth to seventh place by a five-second penalty Post, Berry van Elk, De Leeuw / De Vreede and Jochems / Zwolsman. Snoeks who crossed the finish line in second place will be classified 11th after the 30 second penalty. On twelve (also after a penalty) Rosoux and finally Janssens / Brams.