nl
Qualification

Kelvin Snoeks to pole position in final seconds

16:12 11-04-2022

​​Kelvin Snoeks has claimed pole position for the opening race of the BMW M2 Cup Benelux in an exciting first qualifying of the season. Under extremely variable circumstances, Snoeks took the first position from the Tomasz Magdziarz / Daan Pijl team in the final seconds, while Maxim Oosten completed the top three.

It is now around eleven o'clock on a cold CM.com Circuit Zandvoort when the BMW M2 Cup Benelux can start their first qualification of the 2022 season.

In the free practice on Friday, the team Willem Meijer / Lorenzo van Riet was fastest on a dry track, ahead of Kelvin Snoeks and the surprisingly fast newcomer Jayden Post, while Max Veels and Maxime Oosten completed the top five. With an eighth place Fred Caprasse was the fastest Belgian competitor in the field.

De zon is weliswaar doorgebroken in Zandvoort, maar de baan is nog nat van een flinke winterse bui als de BMW’s de pits uitrijden. Daarbij wijst een dreigende lucht erop dat het wellicht niet de gehele 30 minuten durende kwalificatie droog zal blijven. Het zal dus zaak worden om op het juiste moment buiten te zijn om een startpositie op de eerste rijen veilig te stellen. De eerste goede rondetijd komt op naam van Veels, gevolgd door Meijer / Van Riet en Snoeks, de equipes die ook al in de vrije training voorin te vinden waren.

Na 10 minuten leiden Meijer / Van Riet, op slechts 0,058 seconden gevolgd door Veels. Op drie Snoeks terwijl Donald Molenaar, die een auto deelt met Dick van Elk, een vierde tijd noteert en daarmee de equipe Tomasz Magdziarz / Daan Pijl (waarbij de Pool achter het stuur zit) voorblijft. Met nog 15 minuten te gaan beginnen de eerste druppels te vallen en als de hemelpoorten zich dan echt openen lijkt het gedaan met het kunnen verbeteren van tijden.

Op het laatste moment weet de equipe Dante Rappange / Dirk Warmerdam, die als laatste de baan opdraaide, nog net hun tijd te verbeteren en springt van plek 15 naar zeven. Grootste pechvogel is Maxime Oosten die nog geen goede tijd op de klokken heeft gezet en nota bene als een van de favorieten op plek 15 staat.

Terwijl het toch lijkt dat de tijden niet meer verbeterd zullen worden, bewijst de praktijk het tegendeel. Met nog tien minuten op de klok zet opeens Oosten de snelste tijd op de klokken, terwijl Molenaar / Van Elk naar de tweede positie springt. Meijer / Van Riet staan daarmee opeens op drie.  

Met nog vijf minuten te gaan neemt Pijl, die het stuur heeft overgenomen van Magdziarz, de eerste plaats over, met Oosten op twee en Molenaar op drie. Meijer / Van Riet zakken daarmee nog een plekje.

Op het moment dat Oosten de pole verliest, verlaat de Bas Koeten Racing-piloot meteen weer de pits op zijn positie te heroveren.

In the final seconds, it is Snoeks who improves his time and jumps from five to two, only to improve his time once the flag falls and claim pole position. On two Magdziarz / Pijl, followed by Oosten, Meijer / Van Riet, Molenaar / Van Elk and Veels.

In seventh place, Caprasse is the first Belgian participant, while Rappange / Warmerdam, Post and Giovanni Scamardi complete the top ten.