This championship ran from 2021 to 2023 and has ended. Watch all races from previous seasons. Open videos
Race 2

Negende overwinning en titel voor Maxime Oosten

17:51 16-10-2022

Maxime Oosten heeft op Spa-Francorchamps de titel veroverd in de BMW M2 CS Racing Cup Benelux. De 18-jarige Bas Koeten Racing-piloot deed dit in stijl door ook de tweede wedstrijd van het Spa Racing Festival op zijn naam te schrijven. Voor Oosten was het zijn negende opeenvolgende zege en zijn negende overwinning in de tot nu toe verreden tien races in de BMW M2 CS Racing Cup Benelux. Sam Dejonghe legde beslag op de tweede plaats terwijl de equipe Willem Meijer/Lorenzo van Riet het podium completeerde. 

Met Maxime Oosten op poleposition stelt de BWM M2 CS Racing Cup Benelux zich op voor de tweede, zestig minuten durende race van het Spa Racing Festival op Spa-Francorchamps. De leider in de tussenstand van het kampioenschap en winnaar van de eerste Spa-race wordt op de eerste rij geflankeerd door Sam Dejonghe. De tweede rij wordt ingenomen door Jayden Post en de equipe John van der Voort/Sandra van der Sloot, waarbij de laatste de start voor haar rekening neemt. Op rij drie Max Veels en Fred Caprasse, gevolgd door de equipes Willem Meijer/Lorenzo van Riet en Albert Jochems/Charles Zwolsman. De top tien wordt gecompleteerd door Berry van Elk en Dante Rappange/Dirk Warmerdam. Daarachter Gary Terclavers, de equipe Patrick de Vreede/Rogier de Leeuw, de equipe Joeri Janssens/Steven Brams, Dick van Elk en Gerrit Vos, terwijl Giovanni Scamardi het veld sluit.

Na een aantal uren volop zon, is het inmiddels toch weer bewolkt geraakt boven Spa-Francorchamps, maar met een temperatuur van 17 graden is voor het eerst dit weekend de keuze voor slicks niet zo moeilijk. Bij de start is Oosten goed weg en neemt de leiding, met Dejonghe op twee en een vanaf plek zes wel erg snel vertrokken Caprasse op drie, terwijl Van der Sloot van positie heeft gewisseld met Post. In het achterveld maakt Scamardi grote stappen want de als zestiende begonnen Belg ligt na een paar bochten al op plek elf. 

Oosten begint meteen een gaatje te slaan als Caprasse de tweede plaats overneemt van Dejonghe. Van der Sloot handhaaft zich goed op vier, met Post op vijf, die echter Veels, een snel vertrokken Warmerdam en Van Riet op zijn bumper krijgt. 

Met vijf ronden en daarmee een kwart van de wedstrijd achter de rug leidt Oosten met een voorsprong van inmiddels drie seconden op Caprasse.

Dejonghe blijft op plek drie zijn landgenoot goed volgen, terwijl Post inmiddels Van der Sloot weer is gepasseerd, maar de uitkomst van deze voortdurende strijd allerminst zeker is. Daarachter Veels, Van Riet, Warmerdam, Scamardi, wiens opmars stokt, Berry van Elk, Janssens, Terclavers, een teruggezakte Jochems, De Vreede, Dick van Elk en Vos.

Als na 20 minuten het pitwindow opengaat voor de verplichte stop, heeft Oosten inmiddels Caprasse op vijf seconden gereden.

Als eerste duiken Jochems en De Vreede de pits in om het stuur over te geven aan Zwolsman respectievelijk De Leeuw. Veels, Van Riet, Warmerdam en Janssens zijn de volgende die stoppen. Oosten, Caprasse, Post en Van der Sloot zetten een ronde later gelijktijdig koers richting de pitstraat en omdat Dejonghe nog doorrijdt, is de Belg voor even de nieuwe leider.

Als alle stops achter de rug zijn en iedereen zijn eerste volledige ronde voltooid heeft kan de balans worden opgemaakt. Met nog 25 minuten te rijden leidt Oosten met een voorsprong van ruim acht seconden op Caprasse, die zijn tweede positie dus heeft kunnen behouden. Op drie de als laatste gestopte Dejonghe en op vier Meijer die het stuur van Van Riet heeft overgenomen. Daarachter Veels, Post, Rappange, Berry van Elk, Brams, Terclavers, een teruggezakte Scamardi, Zwolsman (die een lekke band heeft en langzaam richting de pits moet), De Leeuw, een ver teruggezakte Van der Voort die Van der Sloot heeft afgelost, en Vos die ook nog een drive through krijgt voor een te korte pitstop. Intussen rijdt Dick van Elk nog altijd rond zonder een pitstop te hebben gemaakt.

Met nog een kwartier te gaan heeft Oosten zijn voorsprong verder uitgebouwd als Meijer Dejonghe passeert en aandringt bij Caprasse, die nog altijd tweede ligt. Meijer en Caprasse raken elkaar en daarmee is Dejonghe op respectabele afstand van Oosten tweede. Daarachter Meijer en Caprasse die relatief weinig vertraging hebben opgelopen, op vijf Post, gevolgd door Scamardi, Berry Van Elk,  Rappange, Brams en De Leeuw.

Op dat moment ontbreken Veels en Van der Voort. Het tweetal heeft elkaar geraakt en omdat beide auto’s zijn gestrand, komt de safetycar de baan op. Het blijkt dat Veels is aangetikt, daardoor spinde en vervolgens nog een keer werd geraakt. Omdat even later andere hulpdiensten de baan op moeten en er nog maar vijf minuten zijn te gaan, wordt de race met code rood beëindigd.

De finishvolgorde is daarmee Oosten, die zijn negende wedstrijd op rij wint, Dejonghe, Meijer/Van Riet, Caprasse, Post, Scamardi, Berry van Elk, Warmerdam/Rappange, Janssens/Brams, De Vreede/De Leeuw, Terclavers, Vos en Dick van Elk. Niet gefinisht zijn daarmee Veels, Van der Sloot/Van der Voort en Jochems/Zwolsman.